En sommar med entreprenörskap i praktiken

Fler behöver lära sig den ädla konsten att förverkliga sina idéer.

"Det finns många fallgropar att snubbla i och lära sig av" skriver Tobias Josefsson.

"Det finns många fallgropar att snubbla i och lära sig av" skriver Tobias Josefsson.

Foto: Isabell Höjman/TT

Ledare2022-05-11 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Det är värdefullt att som ungdom få möjligheten att via ett sommarjobb relativt tidigt få prova sina vingar i arbetslivet. Samtidigt är det inte meningen att dessa jobb ska serveras på ett silverfat, för så fungerar inte arbetslivet. Det gäller att visa intresse och ha kompetens för det arbete som måste utföras för att pengarna så småningom ska trilla ner i plånboken.

Att Motala kommun har ett gott arbete med bland annat Ung företagsamhet (UF) är ett faktum. Via projektet UngDrive låter kommunen nu också ett antal ungdomar prova på att driva eget företag under sommaren. Det är en ypperlig insats för att stärka den praktiska kunskapen inom entreprenörskap.

Det är ingen dans på rosor att vara egenföretagare, även om det även har stora fördelar när det gäller möjlighet att påverka sitt eget yrkesliv. Ungdomarna som nappar på möjligheten måste utöver ett startkapital och stöd i det konkreta arbetet se till att ordna sin egen inkomst utifrån företaget. Det är ett utmärkt koncept, som ger utdelning för den som har en god idé och dessutom lyckas med konststycket att genomföra den. Det finns många fallgropar att snubbla i och lära sig av.

Vi behöver som samhälle fler människor som ser till att förverkliga sina idéer. Människor som på olika sätt ser till att bidra. Människor som förbättrar livet, både för sig själv och sina medmänniskor. I ordet entreprenörskap ingår det också ett eget ansvar för att få saker att hända och skapa möjligheter inför framtiden.

Som förälder går det att försöka stimulera dessa egenskaper hos barn redan i tidig ålder. Ge dem förutsättningar och verktyg att förverkliga sina drömmar, men förverkliga inte drömmarna åt dem.

En bekant såg till att dennes barn på egen hand i liten skala kunde sälja ved genom att själv fälla, kapa, klyva, paketera och leverera. Från råmaterial till slutprodukt, inklusive kontakt med köparna, fick barnet lära sig att hantera entreprenörskap i praktiken. Här snackar vi verkligen om att kunna omvandla idé till någonting konkret, samtidigt som barnet i fråga fick med sig nyttig kunskap om hur livet kan fungera. Plus pengar på fickan.

Det enda uppenbart negativa med de aktuella sommarprojekten är att det är för få ungdomar som får möjlighet att lära sig detta entreprenörskap i praktiken. Med goda exempel kan vi hoppas på att intresset växer över tid och att ännu fler kommer att ta chansen att lära sig företagandets ädla konst.