Från en loser till Lejonkung. Så beskriver den före detta folkpartiledaren Lars Leijonborg, som nyligen kommit ut med sina memoarer, en av sina mest turbulenta tider i politiken. Inför valet 2002 låg Folkpartiet, som i dag heter Liberalerna, och skvalpade kring fem procent i opinionen. Men så fort partiet lanserat sin nya integrationspolitik, där det då kontroversiella – men ytterst rimliga – förslaget om språkkrav för medborgarskap ingick, tog valrörelsen en annan vändning. Väljarna uppskattade den nya inriktningen och partiet landade på 13,4 procent.
I dag tampas partiet återigen någon procent över riksdagsspärren. Ett litet mittenparti behöver profilera sig för att sticka ut, och i tider då nästan alla partier anammat Liberalernas skolpolitik och blivit försvarsvänner måste ett småparti som L anstränga sig för att söka nya svar på problem i stället för att apa efter de stora partierna.
Ett sådant svar damp ner på arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) bord på onsdagen (28/3). Mottagandeutredningen har lagt fram sitt delbetänkande om hur det svenska asylmottagandet kan bli bättre och mer effektivt, både ur den asylsökandes och ur myndigheters synvinkel. På DN Debatt skriver utredaren Martin Olauzon att ”under vårt arbete har vi slagits av att det ofta saknas ett strukturerat arbete för återvändande”. Det är ett riktigt konstaterande.
Migration och integration har varit de senaste årens hetaste ämnen. Trots att Miljöpartiet driver frågan om öppna gränser kommer Sverige aldrig att gå tillbaka till 2015 års politik, eftersom det råder konsensus om att mottagandet måste vara långsiktigt hållbart. Den debatten är i stort sett över.
Vad kommer då diskuteras i framtiden? Återvändande är ett troligt sådant politiskt område. Det parti som vågar komma med förslag på detta område har antagligen mycket att vinna. Brist på ordnat återvändande urholkar asylprincipen att man ska få stanna om man har skäl till det, och leder till att skuggsamhället växer, med drogmissbruk, prostitution och utnyttjande av svart arbetskraft som följd. Att polisen inte har kontroll över vilka som befinner sig i landet bidrar till att skapa en känsla av otrygghet.
Det behövs rimliga, humana och nytänkande förslag på hur återvändandet kan öka, som exempelvis höjt återvändarbidrag och öppna avresecenter som utredningen föreslår. Det parti som är först med att lansera skarpa idéer har antagligen mycket att vinna. Om Liberalerna plockar upp den bollen i tid finns en god chans att klara riksdagsspärren. (Liberala nyhetsbyrån)