En ledare om några träd vid en sjö

Plötsligt händer det! Att människor bryr sig, att de engagerar sig och att de använder gammal hederlig opinionsbildning för att nå resultat – och att det ger effekt.

Tallar vid Varamon kan få stå kvar?

Tallar vid Varamon kan få stå kvar?

Foto: Terje Pedersen

Ledare2020-06-19 07:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Lokaltidningen är definitivt inte död. Lokaltidningen är tvärtom ett högst levande inslag i demokratin, där olika aktörer kan göra sin röst hörd för att påverka sin omvärld. Exakt detta upplever vi just nu ett konkret exempel på, i vår direkta närhet.

Dagens ledare handlar om några träd vid en sjö. Det kan låta tämligen anspråkslöst, för vad är väl några träd i en nation som till två tredjedelar täcks av skog? Ganska mycket, visar det sig.

Under de senaste åren har det rått ständiga konflikter kring utvecklingen vid Varamon i Motala. Främst handlar det om den kommersiella aktören Lalandias etablering, men även försäljningen av Skogsborg och andra typer av affärer har orsakat protester eller överklaganden. De flesta av dessa har varit fruktlösa, men plötsligt händer det just nu att den som höjer sin röst och undrar vad tusan det är som pågår faktiskt får gehör hos de beslutande grupperna i kommunen.

För den som vill få till en förändring i samhället finns det olika vägar att försöka nå framgång. Vissa blir politiker, några blir lobbyister, andra demonstrerar utanför kommunhuset. Ett annat gäng människor rycker på axlarna och ger upp på förhand, eftersom de inte tror att protesterna kommer att leda till förändring.

Den 11 juni publicerades i MVT ett öppet brev från Naturskyddsföreningen i Motala. Brevet som alltså kom allmänheten till del var riktat till kommunstyrelsen och en planerad trädfällning i norra Varamon. Argumentationen var underbyggd, de kritiska frågorna var motiverade och uppmaningen var enkel. Stoppa det planerade arbetet och undersök närmare vad som verkligen ligger bakom.

Mindre än en vecka senare kom svaret från kommunstyrelsen. Efter att ha tagit intryck av det som framförts togs beslutet att det återstående arbetet med trädfällning skulle avbrytas. Situationen skulle därefter undersökas närmare och det lär bland annat ske i samråd med Naturskyddsföreningen, som protesterat för att uppnå en förändring.

Att engagera sig för att rädda någonting som till synes är så banalt som några träd vid en sjö är vackert. Det handlar inte om vilka träd som helst och det finns människor som prioriterar att inse det. Ännu vackrare är därtill den demokrati som gör att människorna sedan lyckas påverka och få till en förändring.

Den demokratin måste vi försvara med näbbar och klor. Glad midsommar!