Sedan ett och ett halvt år tillbaka har Vadstena kommun erbjudit barnomsorg på tid då förskola och fritidshem inte erbjuds, mer populärt kallat nattis, till sina invånare. Från början var gissningen att behov fanns hos en handfull familjer, men det har glädjande nog varit ännu fler som visat intresse.
För en vecka sedan berättade dock Vadstena att kommunens nattis kommer att hålla stängt från mitten av maj till slutet av september. Beskedet kom lite drygt en månad innan det träder i kraft och orsakade en hel del upprörda känslor, med rätta. Kommunen hänvisar till arbetsmiljö och barnperspektiv i samband med beslutet. Det ryktas om problem med luftkvalitet och annat praktiskt i arbetsmiljön, vilket gör situationen i nuvarande förskolan Ommas lokaler olämplig. Återstarten på nattis i september kommer i stället att ske samlokaliserat med äldreboendet Wasagården.
Flytten är motiverad och utifrån hur de nya lokalerna beskrivs låter lösningen rimlig. Problemet är bara att det under sommarmånaderna saknas en lösning för vårdnadshavare, oftast ensamstående föräldrar, som med kort varsel drabbas negativt av stängningen. Tidigare besked om plats på nattis är inte längre någonting värda i sommar.
Mot bakgrund av att det pratas allt mer intensivt om yrken inom vård och omsorg som de viktigaste i offentlig sektor borde det ligga i samhällets intresse att på så många sätt som det praktiskt är möjligt att underlätta för människor att arbeta där. Det gäller även utanför kontorstid. Kvällar och helger, för att prata klarspråk.
Hemtjänsten, äldreboenden, sjukhus och ett antal viktiga yrken inom andra områden kräver att människor arbetar på dessa tider, annars fungerar inte verksamheten. Människor måste få nattningshjälp på kvällar, måste få vård på helger och måste kunna få stöd av räddningstjänsten även när vi andra dansar runt stången på midsommarafton.
Fanns det verkligen ingen annan lösning för Vadstena än att raskt stänga nattis på det sätt som har gjorts? Som utomstående betraktare verkar det osannolikt. Det borde kunna ha hittats en mindre klumpig lösning än den som nu är fallet.
Barnomsorg utanför kontorstid kommer att vara en allt viktigare del av samhället och denna verksamhet kostar betydligt mer räknat per barn. Det måste en kommun räkna med framöver, åtminstone om ambitionen på riktigt finns att växa och locka till sig barnfamiljer. Då duger det inte heller att komma med snabba besked som sätter käppar i det offentliga verksamhetshjulet. Det krävs bättre planering än så.