Samma morgon som Klimatpolitiska rådet släppte sin årliga granskning av regeringens politik kom beskedet från Svenska Kraftnät: Gröna satsningar blir utan el (SvD 16/3). Det är en tydlig illustration av en klimatpolitik som präglas av höga ambitioner, men dålig styrning och ofta ännu sämre styrmedel.
Satsningarna som åsyftas är det som kallats den norrländska återindustrialiseringen, där företag som Northvolt, LKAB, Vattenfall och H2 Green Steel ska producera bland annat batterier och fossilfritt stål – alla viktiga komponenter både i den svenska och i den globala klimatomställningen. Men mycket tyder på att åtminstone delar av projekten kommer att bli försenade eftersom elen inte räcker till. Trots att Svenska Kraftnät enligt ansvarig tjänsteman jobbat rekordsnabbt kommer man inte kunna leverera den mängd el som efterfrågats.
Det beror delvis på ett systemfel: elnäten byggs ut enbart efter att företag lagt fram konkreta beställningar, och inte efter prognostiserade behov. Det är som att börja lägga räls först när passagerarna kliver på tåget.
Precis det pekar Klimatpolitiska rådet på i sin rapport. Elnäten behöver utveckling och investeringar, snarare än förvaltarskap. Men som rådet konstaterar finns det även andra hinder. De allt krångligare tillståndsprocesser som hindrar allt från elnätsutbyggnad till nya gruvor och fabriker måste exempelvis också kapas en gång för alla.
En fossilfri elförsörjning är nyckeln för hela klimatomställningen: även bortom elbilen kommer de flesta branscher och sektorer på ett eller annat sätt att ersätta de fossila bränslena med direkt eller indirekt elektrifiering i form av batterier, vätgas eller så kallade elektrobränslen. Ändå byggs varken produktionen eller elnäten ut i den omfattning som behövs. Här saknas varken vilja eller kapital, men politiska misstag och skygglappar lägger hinder i vägen. Olyckligtvis bidrar det också till att hushåll drabbas av höga elpriser, som riskerar att slå undan benen för klimatpolitiken.
Klimatpolitiska rådet ger många rekommendationer till regeringen, och en hel del är värt att lyssna på. Men viktigast av allt är att ta tag i energisystemet, elnäten och näringslivets förutsättningar att bygga ny kraftproduktion. Utan el stannar både samhället och klimatomställningen.