Denna inledande provokativa fråga är tillspetsad av en anledning, nämligen att den inte har något entydigt svar. Det är alldeles för lätt att stirra sig blind på ekonomiska siffror i en granskning av en årsredovisning, när det i själva verket är så väldigt mycket annat som spelar roll i vardagen.
Det spelar stor roll hur ekonomin i en kommun ser ut. Utan en fungerande ekonomi kommer en kommun förr eller senare att kollapsa. Efter ett antal bekymmersamma år med minusresultat i de stora nämnderna har pressen ökat på politiker och tjänstepersoner att i första hand börja leverera ekonomiska resultat, för att kunna leverera en långsiktigt hållbar situation. Det finns både lagkrav och förväntansmässiga krav på kommunen att göra positiva resultat, för att kunna utvecklas och investera.
Sett till rena ekonomiska siffror har Alliansen Motala levererat. Resultatet för Motala kommun år 2020 landar på cirka 65 miljoner kronor. Det är ungefär 2,4 procent av de totala intäkterna, vilket är i nivå med det som krävs för att kommunen över tid kunna växa och må bra.
Så långt ser läget gott ut för Motala för det föregående året, men bakom siffrorna ligger stora tillskott från staten utifrån ett antal olika förstärkande insatser från regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Pandemins effekter är långt ifrån enbart negativa, vid en isolerad titt på ekonomin. Det är lite av en ekonomisk dopning som vi har fått uppleva.
Motala kommun har under det gångna året arbetat utifrån 14 olika resultatmål för verksamheterna och till varje mål tillhör olika nyckeltal. Utgångspunkten är att resultaten ska kunna mätas och bli bättre. Det är till stora delar här som abstrakt ekonomi blir till mätbar verkstad i människors vardag. Det är här som de verkliga resultaten mäts.
Det blir därför bekymmersamt för Motala kommun att inte ett enda av de 14 målen bedöms vara helt uppfyllt. Årsredovisningen belyser förvisso olika ljusglimtar och positiva tendenser i verksamheterna, men helhetsbilden för resultatmålen är nedslående.
Bland annat mot bakgrund av detta väljer Alliansen Motala nu att sänka nivåerna för ett antal nyckeltal kopplade till målen, sett till år 2021. Det kan tyckas defensivt att sänka ambitionsnivån på detta sätt, men mål måste vara möjliga att nå för att på riktigt kunna göra skillnad i verksamheterna. Tidigare resultat påverkar rent krasst hur långt det är möjligt att nå under den närmaste tiden och därmed målnivåer.
För övrigt anser jag att Vättern borde bevaras.