Det är frågan som just nu ställs av Vadstena kommun. I början av februari drog nämligen nästa steg av processen kring översiktsplanen för kommunen igång. Med sikte på 2040 har det sedan i slutet av 2022 pågått ett stort arbete med att på olika sätt klura kring och beskriva hur framtiden i kommunen ska se ut, var den ska befinna sig och hur vägen dit kan tänka att dras.
Att ta fram en översiktsplan för en hel kommun är ingen lätt uppgift, eftersom den i princip ska täcka in hur all mark och allt vatten som finns ska användas. Det finns väldigt många aspekter att ta hänsyn till, planera för och sedan lyckas beskriva vad som faktiskt ska uppnås. Därtill väldigt många åsikter från privatpersoner, företag, föreningar, verksamheter med mera – plus den politiska viljan, så klart.
Årtalet 2040 kan på ett sätt tyckas ligga långt bort i tiden, men samtidigt är det väldigt nära. När samhällsprocesserna ska jobba tar det ibland längre tid än vad du kanske tror. Att exempelvis etablera en ny stadsdel eller förändra en orts karaktär är krävande.
Det som konkret händer just nu är att kommunen låter förslaget till översiktsplan gå ut på samråd. Det har tidigare förts olika dialoger för att knåda fram ett förslag, men nu blir det ett mer skarpt läge. Det är nu som invånarna har chansen att tycka till ordentligt och lämna sina konkreta synpunkter kring vad som är bra och vad som är mindre bra. Det är nu som du på allvar har chansen att bli en lokal lobbyist.
Översiktsplanen är i och för sig inget juridiskt bindande dokument som säger exakt hur någonting måste bli, men innehållet är en tydlig signal om vilken inriktning som kommunen vill se. Allt ligger inte heller i kommunens egna händer, eftersom en översiktsplan även omfattar mark som den inte äger. Företag och privatpersoner som äger mark, eller vatten, kanske har helt andra planer för sin egendom. Det är så klart fullt tillåtet, rent principiellt.
Vad förväntas du som invånare då tycka till om? Jo, det handlar i stora drag om att bidra på vägen till uppfyllandet av kommunens vision. Stundtals floskelaktiga uttryck som ett hållbart och robust samhälle, identitet och dragningskraft, samt goda boendemiljöer ska på något sätt konkretiseras.
Var ska det byggas bostäder? Hur ska landsbygden utvecklas? Var ska friluftslivet frodas? Hur ska trafiken fungera? Vilken roll spelar tätorten Vadstena? Hur kan Borghamn utvecklas? Hur tusan ska Vadstena kunna växa om man inte får bygga på åkermark? Vad händer med Vätterns vatten under tidsperioden?
Det är frågorna. Vad är dina svar?