Region Östergötland tar nu steget in i framtiden och erbjuder en första version av en digital vårdcentral som bidrar till att förbättra tillgängligheten för vårdtagarna.
Allt fler lockas av möjligheten att via sin telefon eller läsplatta komma i kontakt med sjukvården. Både offentliga och privata utförare erbjuder nu digitala läkarbesök, som åtminstone för vissa frågor och åkommor kan vara aktuella för diagnostisering. Förnyelse av recept och liknande är andra uppgifter som görs mer tillgängliga.
Att så pass många väljer att använda de nya möjligheterna till kontakt över nätet är inte underligt, med tanke på hur svårt det kan vara att få kontakt med vårdcentralen. Dels är det generellt en begränsad telefontid på morgonen som gäller för kontakt, dels fylls de tillgängliga tiderna för besök snabbt upp. Det är ett reellt problem.
Människor i dagens samhälle har i mångt och mycket vant sig vid med att inte behöva vänta, eller åtminstone har de vant sig med alternativa kösystem eller lösningar som gör att de inte behöver vara så låsta. Äldre tonåringar och småbarnsföräldrar är grupper som oftare än andra använder sig av digitala läkarbesök. Dessa grupper är uppväxta med ett digitaliserat och högresponsivt samhälle. Därför är det fullt logiskt att alternativen söks och blir populära. Det lär inte heller minska över tiden, tvärtom kommer efterfrågan att öka.
Nu ska även Region Östergötland ta steget ut på den digitala vårdarenan och lanserar en digital vårdcentral med 24 läkare, som är i tjänst under generösa öppettider på vardagar. Det är till en början en liten verksamhet i form av ett ettårigt projekt det handlar om, men det skulle vara mycket förvånande om det inte blir en succé som kan utökas på olika sätt framöver.
Fördelarna med denna form av mänsklig interaktion är många. Tillgängligheten kan öka, flexibiliteten kan öka, väntetiderna kan minska, transporttid och transportkostnader kan minska. Därtill kan möjligheten att undvika ”onödiga” fysiska besök minska risken för smittospridning.
Risken finns samtidigt att vårdtagarna delas upp i olika grupper, en som får ett digitalt snabbspår och en som får längre väntan via den klassiska vården. Det kan ytterligare öka problemet med digitala klyftor i samhället. Samtidigt kan de digitala kanalerna bidra till att minska köerna för de nödvändiga fysiska mötena, vilket gynnar alla.
Som så många gånger förr är det konkurrens från privata aktörer som driver utvecklingen framåt. I kölvattnet av diskussionerna och förslagen om vinstförbud i välfärden bör man konstatera att Region Östergötland garanterat inte hade lanserat denna digitala lösning nu om inte alternativen till det offentliga hade funnits.
Det hörs som alltid kritiska röster när nya lösningar som dessa utmanar de tidigare rådande villkoren. Nya saker och förändring är skrämmande för många människor, men samtidigt ska man inte helt nonchalera kritiken. Den är nämligen nödvändig för att utvärdera och utveckla det digitala konceptet ytterligare. Det är nämligen här för att stanna och då ska vi göra det bästa möjliga av det.