Den nya innesporten padel har nyligen diskuterats här på ledarsidan, med en skepsis kring den plötsliga populariteten. Det är osannolikt att alla anläggningar som har byggts, just nu byggs eller kommer att byggas överlever framåt. Konkurrensen gör att vissa aktörer kommer att gå under, medan andra aktörer kommer att blomstra.
Antalet skador på både hälsenor och armbågar är också oroväckande inom padel, även om det pågår ett gott arbete för att förebygga dessa skador. Problemen måste också sättas i relation till den stora positiva effekt som människors spelande medför. Folkhälsan är fortsatt viktig framåt. I det arbetet är motionssporter i vardagen ett av många verktyg.
En annan ”ny” sport som har blivit populär är discgolf, eller frisbeegolf som den också kan kallas. Grundprincipen är enkel att förstå, i och med att många har en grundförståelse för reglerna i golf. Skillnaden i discgolf är att discar används i stället för boll och klubbor. På motsvarande sätt som i golfen finns discar för olika längder och typer av kast. I stället för att pricka ett hål i marken är målet för varje enskilt hål att få discen att landa i en metallkorg med kedjor, med hjälp av så få kast som möjligt.
I helgen avgjordes ålders-SM i discgolf i Linköping och Motala, där Motalabanan i Fålehagen fick gott om beröm från deltagarna och är mycket populär även utanför tävlingsdagarna. Förutom den ovan nämnda banan finns banor även i Bondebackas friluftsområde och i Borensberg. Banorna är flitigt använda, oavsett väder. Både golfare och discgolfare är bevisligen vädertåliga släkten.
I Vadstena finns det sedan ett decennium tillbaka möjlighet att ägna sig åt discgolf. En 18-hålsbana i stadens norra delar får varierande omdömen av spelarna, plus att en sorts miniatyrbana numera finns i närheten av simhallen. Kanske kan den sistnämnda primärt locka intresse från framtida discgolfare.
Discgolfen är här för att stanna. Det är en sport som lockar både unga och gamla, oavsett kön. Skaderisken är minimal, med undantag för besök i buskar och vattendrag. Sporten är billig och finns ofta i miljöer som lockar till deltagande, plus att kostnaden för att anlägga en bana är i sammanhanget låg. Däremot krävs en stor yta och underhåll för att banan ska hållas i skick, men det är hanterbara hinder som gärna får hanteras i samarbete med det ideella föreningslivet.
Allt det här talar för fortsatta satsningar på kommunala discgolfbanor framöver. Inte minst för att stimulera rörelse hos befolkningen för att stärka folkhälsan.