Det mesta regnar bort..?

Fortsatta regnproblem väntar i Motala och Vadstena.

Veckans omfattande regnande i Vadstena ledde till omfattande insatser. Kommunerna får nu åter bevis på att ledningsnätet måste rustas påpekar ledarskribenten.

Veckans omfattande regnande i Vadstena ledde till omfattande insatser. Kommunerna får nu åter bevis på att ledningsnätet måste rustas påpekar ledarskribenten.

Foto: Victor Berlin

Ledare2023-08-05 05:30
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Sommaren är kort, det mesta regnar bort. I dag fortsätter temat med texter från musikaliska stycken med Tomas Ledins klassiker ”Sommaren är kort”. Där är innebörden att ta vara på de soliga dagarna som dyker upp mellan sommarregnen. Låten släpptes 1982, vilket är en annan tidsålder vädermässigt. Världen förändras. I Motala och Vadstena är det nu humöret och semestern som har regnat bort den senaste månaden, men även ägodelar och stora värden.

Om du tänker tillbaka på den svenska sommaren 2023 går antagligen de första tankarna till att den regnade bort. I så fall är det fel. Under maj och juni kom extremt lite nederbörd i Östergötland, vilket orsakade problem både för lantbrukare och samhället. Eldningsförbud och bevattningsförbud var två åtgärder som blev verklighet på grund av torka, i år igen.

Under juli registrerade SMHI:s mätstation i Motala 74 mm regn. Det kan jämföras med ynka 2 mm under juni. Vadstena registrerade på motsvarande sätt 87 mm regn under juli och 29 mm under juni, varav 9 mm kom 30/6. Det är väldigt stora skillnader det handlar om mellan olika tidsperioder. Det är inte unikt historiskt sett, men precis som det har förutspåtts utifrån klimatförändringarna ökar nu variationen samtidigt som intensiteten i regnet förändras.

På de två inledande dagarna i augusti kom det i Vadstena 94 mm regn. Det är alltså mer än under hela den över lag regniga julimånaden. Det är därmed inte konstigt att det uppstod problem i främst Vadstena under dessa dagar. Ledningsnätet klarade inte av att hantera vattenmängden, vilket bland annat gjorde att avloppsvatten pressades upp och orsakade översvämningar i flera fastigheter. Urk.

Problemen med ledningsnäten är ett symptom på den underhållsskuld som stora delar av vatten- och avloppssystemen i Sverige lider av. Räddningstjänsten rapporterar samtidigt att det behövs fler pumpar och annan nödvändig utrustning. Det är bara att åter igen konstatera att det måste fortsätta att investeras stora, och ännu större, pengar i ledningsnäten framöver. Samtidigt får kommunerna allt högre krav på sig från invånarna och demografin allt mer kostsam. Det är sannerligen ingen lätt situation att prioritera i för att försöka få en ekonomi i balans.

Avslutningsvis återvänder vi till musiken och konstaterar att det är dags att ta för dig, solen skiner i dag. Hösten kommer snart, det går med vindens fart. Sedan får vi se om ledningsnätet håller för trycket och om gata/park-arbetarna hinner med.