Det här är övergrepp i en vardag nära dig

Motala Kvinnojour redovisar ett tufft 2020 med avsevärt fler kontakter och stödinsatser.

"Vi måste försvara vår gemensamma frihet." skriver Tobias Josefsson.

"Vi måste försvara vår gemensamma frihet." skriver Tobias Josefsson.

Foto: MVT arkiv

Ledare2021-02-06 10:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Något av det värsta som en människa kan utsätta en annan människa för är att begränsa dennes frihet. Dagens ledarämne är ett av de mer vidriga i det så kallade moderna samhället. Mäns våld och förtryck mot kvinnor, tjejer och barn. Det är ett beteende som är förkastligt, vidrigt och brottsligt. Det raserar människors liv, både för dem som berörs direkt och för dem som berörs indirekt.

Under pandemin har våld och förtryck från män ökat. Det har rapporterats om denna försämring på olika nivåer, bland annat från Jämställdhetsmyndigheten i december 2020. Ökningen är förvisso mer eller mindre marginell när det gäller anmälda brott, men vi kan ge oss tusan på att mörkertalet är väldigt stort i brottsstatistiken.

Mer hemmavarande från både förövare och offer har med mycket stor sannolikhet bidragit negativt, eftersom ett andrum i den hemska vardagen har försvunnit från de drabbade samtidigt som förövarna har getts ännu större utrymme att utöva sin negativa makt.

I veckan berättade Motala Kvinnojour om hur verksamheten under år 2020 har sett ut. Jouren kom i kontakt med 142 kvinnor i det geografiska området och över 6 000 stödinsatser har genomförts. Det är en ökning med en tredjedel för antalet sökande och en fördubbling av antalet stödinsatser. En horribel utveckling på kort tid.

Det här är alltså övergrepp i en vardag nära dig. Män som förtrycker och misshandlar sina ”nära och kära”, gång på gång. Motala Kvinnojour är försiktig med att koppla ökningen i statistiken till pandemin som orsak, men en ledarskribent kan vara friare än så. Det finns ingen annan rimlig förklaringsvariabel än pandemin och den förändrade vardagen.

Det finns dessvärre inga snabba lösningar att ta till för att lösa problemen. Det är långsiktighet, tålamod och medvetenhet i hela samhället som kan ge effekt. Därför är det viktigare än någonsin med en långsiktighet i stöd och satsningar från samhället, till både förebyggande och avhjälpande verksamheter.

Visst har det utlovats stora summor till olika organisationer under 2020, men pengarna har tilldelats utan relevant förankring eller dialog med berörda organisationer. Så kan det inte få fortsätta under 2021, för problemen med mäns förtryck kommer inte att upphöra på länge än. Varken i Motala, Sverige eller världen.

Trots det har vi alla ett ansvar att vara lyhörda och att våga agera om vi misstänker att någon råkar illa ut. Vi måste försvara vår gemensamma frihet.