Det vi har att studera för Motala kommun just nu, där kommunfullmäktige består av 57 mandat, är det preliminära resultatet från valnatten.
Socialdemokraterna slår delvis klackarna i taket efter att ha tagit en kraftig revansch på sig själva med starka 35,1 procent (+4,5) och 20 mandat (+3). Samtidigt knyter de nog näven i fickan och utbrister inombords i ett ”äsch”, eftersom de rödgröna ändå inte når egen majoritet. Inte ens om Centerpartiet, som dippar till 5,4 procent (-2,2) och tappar ett av sina tre tidigare mandat, skulle välja att byta lag inför den kommande mandatperioden. De fyra partierna S, C, V och MP når tillsammans 27 mandat.
Vänsterpartiet tappar en aning till 5,8 procent (-0,9), men blir ändå en stor förlorare då ett av tre mandat försvinner. Miljöpartiet å sin sida har trots en nedgång marginalerna på sin sida. De lyckas med 2,0 procent (-0,7) med nöd och näppe hålla sig kvar i fullmäktige med ett mandat, vilket är ett mindre än efter förra valet.
Den stora aktören Moderaterna ligger still med 25,7 procent (+0,2) och 15 mandat.
Sverigedemokraterna rider antagligen på den starka riksvågen och ökar till 16,2 procent (+3,2). Det ger dem ytterligare två mandat upp till tio, vilket gör att de ännu tydligare är kommunens tredje största parti. Om de skulle lyckas göra gemensam sak med M och KD, som ligger kvar på samma nivå som 2018, samlar trion totalt 28 mandat. Det är fler mandat än de rödgrönas, vilket kan vara en avgörande skillnad.
Liberalerna är resultatmässigt den stora förloraren i kommunvalet i Motala. De halveras ner till 3,7 procent (-3,6) och tappar två av sina fyra mandat. Generationsväxlingen där de tidigare ledande profilerna har tagit ett steg tillbaka är sannolikt en förklaring till det. Att som ett litet parti i det läget ge sig in i någon form av osäkert samarbete för att nå en maktposition är väldigt riskabelt. De skulle förvisso potentiellt kunna bli vågmästare mellan de två ovan nämnda lagen och därmed ändå en sorts vinnare, men den situationen vore mycket bedräglig.
Det bästa för de lokala blåklintarna är sannolikt att gräva ner sig under jord för en tid. Samla kraft, hitta nya idéer. Samtidigt bör de i så fall försöka hitta ett valtekniskt samarbete med ett eller flera andra partier i opposition, för att få platser i nämnder och styrelser på vägen mot nästa val. Att låta de stora partierna avgöra sin maktkamp sinsemellan, ladda om och återkomma 2026 med nya krafter.