Den digitala åldersklyftan minskar

Resultaten av chockdigitaliseringen under pandemin överraskar.

"De digitala åldersklyftorna har fascinerande nog alltså minskat under 2020" skriver Tobias Josefsson.

"De digitala åldersklyftorna har fascinerande nog alltså minskat under 2020" skriver Tobias Josefsson.

Foto: Charles Krupa

Ledare2021-02-10 06:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Under pandemins år 2020 upplevde delar av det svenska samhället något som kan beskrivas som en chockdigitalisering. Inte minst det politiska livet fick ett bryskt uppvaknande när behovet av en övergång till digitala sammanträden blev akut. På vissa håll misslyckades det kapitalt, exempelvis i Luleå där sammanträden i fullmäktige har ogiltigförklarats i förvaltningsrätten på grund av formfel. Ett överklagande väntar just nu på en intressant hantering i kammarrätten.

MVT:s ledarsida har tidigare av olika anledningar kritiserat både Motala och Vadstena när det gäller hanteringen av digitala lösningar för kommunfullmäktige. Saktfärdigheten har tagit överhanden, även om det ska erkännas att Motalas lösningar med bland annat ett sammanträde på idrottsparken har varit ovanligt kreativa.

Internetstiftelsens årliga genomgång ”Svenskarna och Internet” från 2020 som publicerades i december visar på många intressanta förändringar i samhället i stort. Utifrån pandemin gjordes dessutom en extra djupdykning detta år, för att kunna undersöka hur svenskarna har anpassat sig till den nya verkligheten som uppstod väldigt hastigt.

För stora delar av den yrkesverksamma befolkningen har andelen distansarbete ökat dramatiskt, närmare bestämt tiodubblats. Många av de som har tvingats till distansarbete vill dessutom fortsätta med detta framöver, åtminstone delvis. Här är förändringen av naturliga skäl väldigt beroende av yrke, vilket ytterligare skulle kunna spä på en klyfta mellan grupperna arbetare och tjänstemän framöver.

I den digitala världen finns klyftor mellan generationer. Äldre personer ofta har halkat efter, särskilt i jämförelse med ungdomar. Fascinerande nog går trenden 2020 åt ett annat håll. Det visar sig i undersökningen att en stor andel unga mellan 16-25 år som till stor del har tvingats till distansundervisning i gymnasiet och annan högre utbildning är missnöjda med utvecklingen.

Samtidigt visar svaren i undersökningen att allt fler årsrika ser mer positivt på digitaliseringen och vad den har att erbjuda i livet. Känslan av ett socialt sammanhang har paradoxalt nog ökat under isoleringens tid, när familjer och vänner allt mer har tvingats övergå till att kontakten med varandra digitalt och trösklarna för delaktighet har sänkts. Bland de som är 76 år eller äldre har dessutom nästan 70 procent använt sig av digitala lösningar i vården.

De digitala åldersklyftorna har fascinerande nog alltså minskat under 2020. Det är en välkommen förändring, trots de tragiska orsakerna.