Det är allt annat än ljuv musik för Kreml. Kraven som Ryssland riktat mot Nato, kritiseras hårt av försvarsminister Peter Hultqvist (S) som kallar dem "helt oacceptabla" (DN 20/12). Ryssland kräver garantier på att Nato inte ska utvidgas till fler länder, samtidigt som rysk militär mobiliserar vid Ukrainas gräns.
Det är främst Ukraina man vill hålla utanför försvarsalliansen, men gehör för de ryska kraven skulle innebära stängda dörrar även för Sverige och Finland som idag står utanför. Sverige kan inte dansa efter Putins pipa, och att försvarsministern tydligt står upp för Sveriges rätt att självständigt fatta beslut utan att andra länder lägger sig i är viktigt.
Men när försvarsministern samtidigt tydligt slår fast att Sverige inte ska gå med i Nato – varken nu eller i framtiden – blir det ett uttalande mer i Putins melodi. Och det har kritiserats av Centerpartiet (21/12), vars utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren menar att Sverige borde hålla dörren öppen för att gå med i framtiden. Särskilt när Rysslands agerande skapat allt mer påtagliga spänningar i vårt närområde.
Som C påpekar är uttalandet dessutom anmärkningsvärt i ljuset av att riksdagen faktiskt röstat för en så kallad Nato-option, ett beslut som regeringen valt att inte agera på.
Det är svårt att förstå hur försvarsministern då kan påstå att ett medlemskap aldrig kommer att vara aktuellt. Att nuvarande regering, i strid med riksdagen, anser en sak gör det inte till ett ställningstagande hugget i sten. Socialdemokraternas åsikt är inte per automatik synonym med svenska folkets – och det är inte upp till nuvarande regering att ge besked om hur framtida regeringar kommer att ställa sig.
"Att fatta egna beslut måste också innefatta att kunna gå med i Nato" påpekar Kerstin Lundgren. Inför Rysslands tilltagande maktambitioner är det viktigt att den dörren hålls vidöppen.
Rysslandskorrespondenten Anna-Lena Laurén liknade nyligen Rysslands agerande vid ett rytande lejon som plötsligt börjar gråta och anklagar det skrämda lammet för otrevligt bemötande (DN 15/12). Samtidigt som det är Rysslands agerande som skapar ökade spänningar kring Ukraina, är det Ryssland som kräver säkerhetsgarantier från Nato.
När det är i samarbete med varandra som lammen kan garantera sin säkerhet, är det inte läge att vika sig för ett grinande lejon. Att stå upp för svenska folkets rätt att självständigt fatta beslut är bra, en offentligt uttalad Nato-option vore bättre. När Finland sedan länge tagit tydligare ställning för försvarssamarbetet, är det synd att Sverige fortfarande står och velar.