Det är inte olagligt för politiker att fatta dåliga beslut. Det är inte heller olagligt för tjänstemän att göra ett dåligt arbete, som i nästa steg leder till dåliga beslut. Så ser Sveriges lagar ut och det är det vi måste förhålla oss till när det gäller kritik av politiska beslut i fullmäktige, nämnder och styrelser.
Om man som medborgare ändå anser att ett beslut är felaktigt finns det möjlighet att överklaga i princip vilket kommunalt beslut som helst.
Enligt kommunallagen ska ett kommunalt beslut upphävas om:
1. det inte har tillkommit i laga ordning,
2. beslutet hänför sig till något som inte är en angelägenhet för kommunen,
3. det organ som har fattat beslutet har överskridit sina befogenheter, eller
4. beslutet strider mot lag eller författning.
Överklagan sker i vårt område till förvaltningsrätten i Linköping. Där finns just nu två mycket uppmärksammade ärenden som härstammar från Motala kommun.
Det ena handlar om att kommunfullmäktige ska köpa fastigheter av speedwayföreningen Piraterna, men det finns som tidigare konstaterat en del underligheter kring frågan om ägandet. Det av föreningen Piraterna ägda bolaget är ägare av fastigheterna, men det är ändå föreningen som ska sälja desamma. Hur går det ihop?
I kombination med en stor mängd historiska transaktioner av skattemedel kan köpet, om man så vill, tolkas som ett dolt stöd till Piraternas bolag. I detta område finns utifrån kommunallagen en möjlighet att köpet skulle kunna vara olagligt. Bland annat därför är det bra att frågan utreds närmare, även om det endast är en viss del av helheten som nu är överklagad och det är mycket troligt att överklagan kommer att avslås.
Mindre dåliga utsikter till framgång i den juridiska världen finns i det andra aktuella ärendet, nedläggningen av skolan i Godegård. Den politiska cirkus och den katt och råtta-lek som har utspelat sig inför öppen ridå den senaste tiden är något som får revymakarna att gnugga händerna av förnöjsamhet. Här finns många olika frågor som inte har fått svar, har fått dåliga svar eller till och med direkt felaktiga svar.
Nicklas Rudberg (S) är ordförande i bildningsnämnden, som ligger bakom nedläggningsbeslutet. Han är sannolikt Motalas just nu mest påpassade offentliga person och har verkligen fått göra skäl för lönen den senaste tiden. Det centrala problemet är att beslutet om nedläggningen är dåligt underbyggt och förhastat, därtill är kommunikationen före och kring beslutet inkonsekvent och bristfällig. Usel kombination.
Det är utifrån detta förståeligt att föräldrar i Godegård har valt att överklaga bildningsnämndens beslut till förvaltningsrätten – och nu även har anmält beslutet till justitieombudsmannen. Utan att åter igen gå in på detaljer finns här ageranden som strider mot det som medborgarna förväntar sig av en politisk process. Men, det betyder inte att det är olagligt.
Det ska bli intressant att ta del av juridikens tolkningar. Det troliga är att även denna överklagan avslås och att höstterminen blir skolans sista, åtminstone för denna gång. Principfastheten och modet hos Socialdemokraterna är imponerande, men samtidigt är agerandet obegripligt och politiskt farligt. Fortsättning följer.
Tobias Josefsson