Dagvatten är mycket mer än en dagslända

Vatten fortsätter att vara ett aktuellt ämne, både lokalt och globalt.

" Diskussionen om en vattenbudget visar ändå att det blir allt viktigare att ta vara på det vatten som finns, oavsett var det kommer ifrån" skriver Tobias Josefsson.

" Diskussionen om en vattenbudget visar ändå att det blir allt viktigare att ta vara på det vatten som finns, oavsett var det kommer ifrån" skriver Tobias Josefsson.

Foto: Henrik Gedda

Ledare2022-02-12 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

I onsdags överlämnade Nationella expertrådet för klimatanpassning sin första rapport till regeringen. Några av rapportens 170 förslag behandlar logiskt nog vatten. Särskilt tankarna om att inrätta något som kallas vattenbudget har därefter fått uppmärksamhet i media.

En stark poäng med en sådan budget är att synliggöra hur konsumtion av vatten fördelas. Rapporten beskriver det som att budgeten innebär att ”vattenuttag av råvatten ska rapporteras, vattenuttagsavgift tas ut för viss användning, och prioriteringsordning vid vattenbrist fastställas”.

Relaterat till detta har grundvattennivåerna i Sverige under flera somrar varit låga. Brunnar har till och med sinat. Östergötland som geografiskt område har hittills varit relativt lindrigt drabbat, men det kan mycket väl komma att ändras framöver. Problemet gäller av naturliga skäl inte på samma sätt för den vattenförsörjning som kommer från Vättern. Diskussionen om en vattenbudget visar ändå att det blir allt viktigare att ta vara på det vatten som finns, oavsett var det kommer ifrån.

Vatten behövs för mycket. Det är dock långt ifrån alltid som högkvalitativt dricksvatten behövs, exempelvis för bevattning eller för att fylla på pooler. Att på sådana sätt slösa bort vatten som har gått igenom vattenverkens förädlingsprocess från råvatten till dricksvatten är inte ansvarsfullt. Åtminstone inte i en värld där vattnet är en allt mer knapp resurs, även på våra nordliga och historiskt sett bortskämda breddgrader.

I detta sammanhang är det som kallas dagvatten högintressant att ta vara på. Dagvatten beskrivs av Motala kommun som ”det vatten som bildas på asfaltsytor, tak och gator vid nederbörd och snösmältning”.

Under sommaren 2021 skickade kommunstyrelsen i Motala ut en reviderad version av kommunens ”policy för hållbar dagvattenhantering” på remiss till olika nämnder. Positiva svar från dem har lämnats under hösten, men därefter verkar uppdateringen av policyn åtminstone tillfälligt ha fastnat i byråkratins tröskverk. Oklart varför.

Att hantera dagvatten ansvarsfullt handlar delvis om att skydda fastigheter och annat i samhället från översvämningar på grund av skyfall. Det handlar delvis också om att använda lättillgängligt vatten på ett ansvarsfullt och anpassat sätt, för att kunna bidra till en fungerande helhetsbild.

För att kunna skapa den önskade vattenbudgeten lokalt kan det därför vara värt att ta en extra funderare när arbetet med policyn åter aktualiseras i Motala.