I kölvattnet av de senaste veckornas händelser där IFK Motala drog sig ur Elitserien i bandy på grund av avsaknad av en bandyhall i Motala har olika typer av diskussioner dykt upp. En tanke som kanske också har dykt upp hos vissa engagerade personer är om en bandyhall kunde ha varit en bra sak att folkomrösta om?
Andra aktuella frågor skulle kunna vara Varamons framtid eller centrums utformning. I Vadstena skulle bostäder i Asylenparken kunna ha dykt upp i den historiska tanken. Kanske om silon i hamnområdet ska rivas eller att kommunalt finansiera kollektivtrafik till Borghamn. Vad skulle du vilja folkomrösta om i just din kommun?
Samtidigt som EU-valet genomförs den 9 juni 2024 är det dags för folkomröstningar i flera kommuner runt om i landet. Exempelvis röstar Uppsala om översiktsplaner, Söderhamn röstar om vindkraft, Stenungsund röstar om en landsbygdsskola, Lomma röstar både om byggen av fastigheter och förskoleklasser, Nynäshamn röstar om hemtjänstens drift.
De flesta av dessa folkomröstningar är en följd av så kallade folkinitiativ, ett verktyg som reformerades 2011. Fram till och med 2022 har därefter 44 olika lokala folkomröstningar genomförts och fler än hälften har kommit till efter initiativ av enskilda medborgare.
Även om folkomröstningar som princip kan se attraktiva ut som demokratiska verktyg för att fånga upp folkviljan är de förrädiska. Det är ytterst få frågor som passar sig för folkomröstningar. Det är inte lätt att hitta en fråga som kan formuleras på ett tydligt sätt och ges tydliga alternativ, samtidigt som konsekvenserna är begripliga och prissatta.
Det är bland annat därför som den principiellt intressanta tanken om direktdemokrati tyvärr inte skulle fungera särskilt bra i praktiken. Samhället är komplext och det är väldigt sällan som frågor är fristående på ett sätt som passar för folkomröstningar. Lokala folkomröstningar ger sällan någon effekt, bland annat för att deltagandet har varit lågt eller utformningen har varit otydlig.
Att bedriva politik är komplext. Det finns otroligt många olika aspekter att ta hänsyn till och väldigt många olika saker att prioritera mellan. Inte ens de politiker som sitter i en viss nämnd har det lätt, för det finns alltid många olika behjärtansvärda insatser och verksamheter som pockar på uppmärksamhet.
Den bästa lokala folkomröstningarna är därför de som vi håller regelbundet var fjärde eller femte år, nämligen de allmänna valen till kommuner, regioner, riksdagen och Europaparlamentet. Den representativa demokratin har fortfarande en stor relevans och behöver vitaliseras, inte försvagas.