Det här har varit särskilt påtagligt denna sommar då situationen blivit än mer akut. Samtidigt har det blivit allt tydligare att den rödgröna regeringen försöker att undvika frågan.
Liberalerna och Moderaternas föreslår på DN Debatt (27/7) en ändring av kärnkraftslagstiftningen för att möjliggöra små kärnkraftverk. I nuläget finns en begränsning på tio kärnkraftsreaktorer i Sverige och de får endast placeras där det redan finns kärnkraftverk. Det här är en föråldrad lagstiftning baserad på hur kärnkraften såg ut förr. Idag finns möjligheten att serietillverka små kärnkraftverk. Den effektiva tillverkningen håller nere kostnaden samtidigt som reaktorerna blir tillräckligt starka för att försörja små och medelstora städer. Det här skulle kunna vara ett sätt att möta utmaningen med att transportera elen från där den produceras till där den behövs.
När energiministern Anders Ygeman (S) intervjuades i Sveriges Radio (27/7) var han dock måttligt intresserad av partiernas förslag. Trots återkommande larm om att nya industrier och expansioner av befintliga sådana har ställts in eller skjutits upp på grund av elbrist vägrar Ygeman att uppmärksamma problemet. På så sätt sätter han även stopp för möjliga lösningar. I intervjun säger Ygeman att elbristen är ett icke-problem, att vi tvärtom har ett elöverskott. Men då bortser han från svårigheten att leverera el till de delar av landet där det råder brist. Trots elöverskottet som genereras av exempelvis vattenkraftverk är det svårt att distribuera elen till de södra delarna av Sverige. Därav har bland annat Skåne varit tvungna att ta till nödlösningar under sommaren, som att starta ett oljeeldat kraftverk som normalt sett endast behövs när vintern är som kallast. Det är ett misslyckande, inte minst för klimatet.
Frågan om Sveriges elförsörjning är alldeles för viktig för att bli en del av ett politiskt spel. Beroende på vilken definition man använder går det att argumentera för att både elbrist och överskott råder, men oavsett gäller att det oljeeldade kraftverket i Karlshamn fortsätter att släppa ut koldioxid. Kärnkraften idag är inte densamma som när lagstiftningen skrevs och därför bör också den föråldrade lagstiftningen ses över. Att istället låta prestige och politiskt spel ta över frågan gynnar ingen.
Dags att släppa på prestigen, Ygeman
Elbrist borde inte vara ett problem i ett av världens mest välutvecklade länder. Ändå hör man gång på gång att industrier hindras från att expandera och att kommuner inte kan bygga nya bostadsområden eftersom elen inte räcker till.
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.