Chattrobot kan göra värderingar viktigare

Artificiell intelligens kan förändra rollerna för politiker och tjänstepersoner.

En konsekvens av det nya verktyget är att det kommer att bli allt viktigare att använda kritiskt tänkande, skriver Tobias Josefsson.

En konsekvens av det nya verktyget är att det kommer att bli allt viktigare att använda kritiskt tänkande, skriver Tobias Josefsson.

Foto: Peter Morgan, Daniel Ferreira Leites/Mostphotos

Ledare2023-01-28 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Politiker brukar ibland halvt skämtsamt och halvt allvarligt kallas för åsiktsmaskiner. Men vad händer med politikernas roll när de av människan skapade maskinerna på riktigt kan börja leverera åsikter och samtidigt argumentera för dem?

När det gäller teknisk utveckling är det sällan en god idé att försöka motverka den. I stället för att vara rädd för förändring är det ofta mer framgångsrikt att försöka anamma de nya möjligheterna och vända hotet till någonting konstruktivt. Det är med den infallsvinkeln som vi generellt bör hantera det nya verktyget ChatGPT, en artificiell intelligens som får många människor världen över att tappa hakan utifrån de förmågor som visas upp.

En konsekvens av det nya verktyget är att det kommer att bli allt viktigare att använda kritiskt tänkande. Även om den nya chattboten är fascinerande kompetent i att bearbeta enorma mängder data och imitera mänskligt beteende är den ändå fortfarande inte tänkande, ur vårt mänskliga perspektiv. 

För att återvända till politikernas roll kommer den ännu en gång att förändras, precis som den gång på gång har förändrats genom historien. För drygt 50 år sedan genomfördes exempelvis en stor kommunreform. Den innebar att antalet kommuner minskade med nästan 90 procent, från 2 500 till 277. Samtidigt minskade antalet förtroendevalda på den kommunala nivån med 75 procent, från 200 000 till 50 000.

I samma veva mångdubblades antalet tjänstepersoner i kommunerna. Det gjorde att politikerna fick en mycket mer övergripande och styrande roll, i stället för att tidigare ha varit aktiva i det konkreta genomförandet av politiken. Det tekniksprång vi står inför kan innebära nästa stora förändring för politikerna.

Även tjänstemannakåren påverkas. Tack vare det nya verktyget är det möjligt att på extremt kort tid producera beslutsunderlag i olika ärenden och argumentation för en viss ståndpunkt. För tjänstepersoner innebär detta ett bidrag till en möjlig effektivisering av arbetet, men framför allt att deras uppdrag blir mer kvalitativt och granskande. Är det AI-genererade underlaget korrekt? Är det relevant?

Politikernas roll kommer samtidigt att kunna gå mer åt att vara värderingsstyrt. När verktygen för att skapa goda argument för en viss åsikt levererar blixtsnabbt minskar vikten av retorik och faktabearbetning. I stället kommer värderingar att bli allt viktigare för att sålla mellan olika förslag och välja vilken riktning samhället kommer att ta framåt.