Vad har las, lagen om anställningsskydd, att göra med sexualbrott? Statsminister Stefan Löfven blev utskrattad när han försökte styra om debatten om våldtäkter under SVT:s partiledardebatt i söndags. Statsministern ville hellre prata om turordningsregler och hur dessa påverkar kvinnors trygghet på arbetsmarknaden.
Löfvens försök att finta bort frågan är illustrativt för diskussionen om varför sexualbrotten ökar. Det är alltid något annat som hamnar i fokus. Är det inte las är det mansrollen i allmänhet eller alkoholservering på festivaler.
Arbetsmarknadslagstiftningen är förvisso en viktig diskussion, liksom den om könsroller och alkoholpolitik. Men prio ett för politiken måste vara att stoppa de grövsta sexualbrotten, och då behövs kunskap om vilka det är som begår dessa brott.
Att regeringen gett Brottsförebyggande rådet i uppdrag att utreda orsaken till de ökade sexualbrotten är därför välkommet. Att Brå även kommer att analysera brottslingars etniska bakgrund, vilket myndigheten meddelade på tisdagen – efter att Socialdemokraterna svängt i frågan – är också bra.
Invandring och brott är känsliga frågor. Självklart ska man inte dra alla människor över en kam eller ägna sig åt kollektiv skuldbeläggning. Men att föra statistik över etnisk bakgrund och nationell tillhörighet handlar inte om att ”peka ut” en specifik grupp som skyldig. Snarare handlar det om att identifiera grupper där riskerna för att begå brott är högre än bland befolkningen överlag. Till dessa parametrar hör kön, ålder, klasstillhörighet och personlighetsdrag, men även etnisk bakgrund. Ju mer information man har, desto bättre blir de förebyggande insatserna.
Aftonbladet har nyligen genomfört en granskning om gruppvåldtäkterna i Sverige. Av 112 dömda pojkar och män hade 85 utrikes bakgrund. 25 personer hade afghanskt medborgarskap. Till Aftonbladet säger Mustafa Panshiri, tidigare polis och numera integrationsföreläsare som själv kommer från Afghanistan, att våldtäkter självklart inte är accepterade i landet. Däremot uppstår en kulturkrock när unga afghaner kommer till Sverige. Avsaknaden av tydliga patriarkala strukturer gör att nyanlända pojkar och män tror att Sverige är ett normlöst samhälle där ”allt är tillåtet”.
För att minska sexualbrotten är just denna typ av information nödvändig. Att våga analysera orsakerna bakom ökningen av sexualbrott är det första steget att göra något åt problemet. (Liberala nyhetsbyrån)