Bubblandet stannar dock inte där, utan även ledande politiker på olika nivåer är milt sagt missnöjda med situationen. Invånare, bygderåd och politiker är överens, kampen är inte över än. Trafikverket konstaterar att ”åtgärden är bortsorterad”, men Godegård är långt ifrån uträknat.
Frågan om tågstopp i mindre orter är rent generellt en fråga som är knepig och illustrerar hur två olika intressen ställs mot varandra. Den ena aspekten handlar om att transportera människor snabbt och säkert från punkt A till punkt B, där båda punkterna är större städer. Den andra aspekten handlar om att personer vid punkt C, som ligger mellan punkt A och punkt B, snabbt och säkert ska kunna ta sig till någon av de andra punkterna.
Dessa två aspekter går inte att fullt ut förena, eftersom ett stopp vid punkt C gör att resan från A till B tar längre tid. Samtidigt innebär ett icke-stopp vid C att personerna där får förflytta sig på ett mindre miljövänligt och mer tidskrävande sätt. Ekvationen ännu mer komplex när vi lägger till punkterna D, E och F som också är intresserade av att få stopp mellan A och B.
Frågor som denna innebär oftast inga skillnader mellan olika politiska partier. När det gäller att kämpa för sin hembygd sluts ofta leden och i det här fallet är det Socialdemokraterna som får leda kampen. På det lokala planet har kommunstyrelsen på initiativ av kommunalrådet Camilla Egberth bjudit in Trafikverket för att få svar och klargörande kring den aktuella rapporten. Riksdagsledamoten Johan Andersson från Motala har också tidigare motionerat just om att underlätta för tågstopp i mindre orter. Kanske blir gehöret större i regeringsställning?
Ett argument som Trafikverket använder i den så kallade förenklade åtgärdsstudien är att resandeunderlaget inte är tillräckligt, men vad det baseras på är oklart. Redovisningen av studien är knapphändig och förefaller närmast vara ett hafsverk, bland annat med tanke på språkliga brister, otydligt upplägg och knapphändiga motiveringar. Flera gånger påpekas att ingen finansiering finns färdig för ett tågstopp, men är det verkligen så konstigt med tanke på den mycket avoga hållningen?
För att få ett relevant resandeunderlag går det att med modern teknik involvera invånare att redovisa intresse och koppla det till geografiska kartor. Verktyg finns så gott som färdiga att använda, tack vare redan avslutade projekt från bland annat Östsam. Lägg därtill den utvecklingspotential som finns i Godegård med omnejd om ett tågstopp skulle bli verklighet. Ortens attraktionskraft skulle givetvis ökas ytterligare. Kampen är långt ifrån över.