Solidaritet. Ett vackert ord för många av oss, men vad innebär det i praktiken? Varje dag används över 1 000 påsar donerat blod inom sjukvården. Blod som människor frivilligt och på eget initiativ har delat med sig av. Det är en otroligt vacker företeelse från de över 200 000 människor som är blodgivare. Ändå är det för få sett till vad som vore önskvärt.
På hemsidan GeBlod kan du som besökare alltid se aktuell status i blodlagret i Östergötland. Det är ett gott exempel på transparens i data från samhällets gemensamma institutioner, data som väldigt tydligt synliggör hur solidariska vi är med vårt blod för tillfället. Status i skrivande stund är att tillgången är akut eller låg för flera blodgrupper. Endast två av åtta kategorier når upp till nivån OK, medan övriga behöver förstärkas omgående.
Vi behöver som samhälle få fler att ge livsviktigt blod. I takt med att den medicinska kunskapen måste också reglerna förändras. Tidigare var en man som hade haft sex med en annan man helt bannlyst från att donera blod. I dag krävs det att en man som har haft sex med en annan man väntar i ett helt år i avhållsamhet innan han får ge blod. Historiskt har det varit motiverat, men utifrån hur verkligheten ser ut i dag måste reglerna moderniseras.
Det är dags att sänka karenstiden för dessa berörda män till tre månader. Just tre månader är karenstiden i exempelvis Kanada. Det finns ett förslag från Socialstyrelsen om att korta tiden i Sverige till fyra månader, vilket är välkommet. Varför förslaget har landat på just fyra månader är dock svårt att förstå, eftersom blodsmitta kan upptäckas inom tre månader. Dessutom finns det i förslaget för kommande regler formuleringar om sexuell risk, som är svåra att förstå vad de faktiskt innebär.
Rör gärna lite extra på dig nu under sportlovet om du kan. Det är du värd om du har möjlighet. Det nyfunna dagsljuset gör oss gott, men kom ihåg att det finns större värden att dela med dig av än bara upplevelser på Instagram. Ta en sväng i backen, ta en promenad i den värmande vårsolen och håll avståndet. Ta dig därefter, om du har möjlighet att lämna blod, dessutom till en blodcentral eller en blodbuss runt om i Östergötland och gör en insats.
Blod är en färskvara som än så länge bara kan produceras av människor. Därför krävs det att vi som kan vara solidariska med våra medmänniskor faktiskt är det. Både för vår egen skull och för andras skull. Precis som i övrigt i pandemins tidevarv. Vi måste arbeta tillsammans.