Inför valet får de lokala partierna berätta i MVT om vad de vill åstadkomma om de får vara med och styra efter valet. En klassisk konfliktfråga som nu dyker upp igen i Motala är den om driftsformer inom välfärden.
Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tar upp den. Mer konkret handlar det om att S lovar kommunalisera driften av det privata äldreboendet på Nämndemansgatan. V är inte vara sena att haka på det röda återkommunaliseringståget. Det ligger helt i linje med deras ideologi och är utifrån det logiskt. Även borgerliga krafter som Kristdemokraterna är inne på att de också kan komma att förespråka en sådan lösning.
Attendos inledning på Nämndegatan har bevisligen varit dålig i flera avseenden. Det gör att diskussionen om den specifika driften och utföraren just i detta fall är högst relevant, även om kommunen också har ett delansvar för problem som har uppstått vid uppstarten. Det återstår att se om något nytt beslut om driften fattas i början av september, då socialnämnden sammanträder härnäst.
Det är däremot inte lika självklart att driftsformen i sig ska sågas. Problemet med Nämndemansgatans misslyckande ligger av allt att döma inte i själva driftsformen. Tvärtom finns det många goda sidor med att det finns andra utförare än kommunen. Var femte plats i Sveriges äldreboenden drivs i dag av privata utförare och nöjdheten är i nivå med kommunala boenden. Andelen omsorgspersonal är förvisso aningen lägre, men tillgången till sjuksköterskor är högre. På 18 av Socialstyrelsens 20 kvalitetsindikatorer för äldreboenden presterar de privata aktörerna bättre än de offentliga gör.
Centerpartiet och Sverigedemokraterna i Motala vill ställa hårdare krav i upphandlingar. Det är ett sundhetstecken att den insikten finns, för det är sannolikt precis det som behövs i Motala. Kommunen kan anses vara ovan med att hantera privat drift, vilket gör att varken kravställning eller uppföljning historiskt sett inte har nått upp till de kvalitetsnivåer som behövs.
Privata företag har generellt hårdare uppföljningar och kontrollfunktioner inbyggda i sin verksamhet. Det innebär att de ansvariga löpande kan följa kvaliteten i verksamheten och justera utifrån det. Kommuner är generellt sett inte alls lika bra på den delen.
Det viktiga utifrån en liberal utgångspunkt är inte vem som gör någonting, utan hur det görs. Kommuner ska ställa rätt krav och göra rätt uppföljningar, för att invånarna ska få valuta för skattepengarna. Annars blir det bakläxa, oavsett vem som är utförare.