Kommunstyrelsen i Motala beslutade 2021 om en förstudie om framtiden för skolorganisationen i området Borensberg och öst. Skolorna som omfattas är Bergvalla, Dansätter, Fornåsa, Klockrike, Tjällmo och Österstad.
I juni 2022 skickade kommunstyrelsen ut förstudien på remiss till berörda nämnder. En titt i förstudien visar olika intressanta saker, men särskilt frånvaron av barnperspektivet. Att denna aspekt inte tas hänsyn till i nämnvärd omfattning är häpnadsväckande, inte minst mot bakgrund av att barnkonventionen sedan 1 januari 2020 är svensk lag. Det innebär enligt regeringen bland annat att ”barnets rättigheter ska beaktas vid avvägningar och bedömningar som görs i beslutsprocesser i mål och ärenden som rör barn”.
Det är alltså inte enbart vid själva beslutstillfället som hänsyn ska tas till barnperspektivet. Även under beslutsprocessen, inklusive förstudier som ligger till grund för beslut, ska barnperspektivet beaktas. Det är ingen möjlighet, det är inte valfritt. Det är ett lagkrav.
Förstudien har i huvudsak ett tekniskt fokus. Faktorer som teknisk status, antal elevplatser, upptagningsområden, kök och matsalar, utemiljöer och mycket mer därtill behandlas. De olika alternativen till lösningar framåt utvärderas med hårda inslag som antal elever och lokalutnyttjande.
Många fina ord som samordningsvinster, bästa organisering och flexibla lärmiljöer lyfts fram. Önskvärda effekter är ökad måluppfyllelse, kollegialt lärande, likvärdig skola och ökad trygghet. Däremot saknas nämnvärda slutsatser utifrån dessa aspekter. Därtill återkommer den tydliga känslan av att någonting saknas. Någonting viktigt. Ja, du tänker rätt. Barnperspektivet.
Hur påverkas barnen i skolorna av de föreslagna förändringarna? En uppenbar fråga att ställa sig är hur skolskjutsar för barnen förändras avseende restid och omfattning. Annat än i det som kan betecknas som parenteser i förbifarten hanteras inte barnperspektivet.
Det är inte säkert att slutsatserna i förstudien skulle förändras om ett barnperspektiv hade lagts till innehållet. Att perspektivet saknas skapar däremot tvivel och är dessutom av allt att döma lagvidrigt. Det skulle potentiellt kunna leda till ett överklagande och därigenom medföra onödiga förseningar i förändringsprocessen.
Avslutningsvis finns ett till synes enkelt sätt att säkerställa att barnperspektivet beaktas i förvaltningens arbete framåt. Det finns nämligen en checklista i förstudien. Tillför helt enkelt en ny punkt om barnperspektiv där.