Barn med NPF-diagnoser diskrimineras i nöjesparker

Ett steg åt fel håll för tillgängligheten.

"Motiveringen är helt orimlig. Låt inte dessa barn lida för andras missbruk! Inför i stället ett särskilt åkband som ger förtur för den berörda gruppen barn" skriver Tobias Josefsson.

"Motiveringen är helt orimlig. Låt inte dessa barn lida för andras missbruk! Inför i stället ett särskilt åkband som ger förtur för den berörda gruppen barn" skriver Tobias Josefsson.

Foto:

Ledare2022-04-16 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

”Tillgänglighet handlar om att alla ska känna sig välkomna och få en fantastisk upplevelse under sitt besök.” Vackra ord från Liseberg, men för många besökare är de från och med 2022 ingenting annat än tomma ord.

Tidigare har Liseberg, och flera andra stora nöjesparker i branschen, valt att ge personer med funktionsnedsättningar och deras ledsagare möjlighet att gå förbi köer. Det har varit otroligt värdefullt, inte minst för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). De har fått en chans att uppleva saker som de flesta andra barn kan göra.

Nu är det dock slut med möjligheten att gå förbi köer, vilket gör att berörda barn begränsas på ett onödigt sätt. Det är diskriminering utifrån en funktionsnedsättning, vilket är olagligt. Det finns bevisligen ett fungerande system som har använts, men nu avskaffas utan rimlig motivering.

Liseberg beskriver den tidigare fungerande lösningen som ”en rutin som har växt fram organiskt”. Fantastiskt gjort av personalen, bravo! En del besökare har dock missbrukat den pragmatiska lösningen och nu väljer därför Liseberg, likt flera andra nöjesparker, att enbart ha kvar förturen för personer med fysisk funktionsnedsättning. Effekten blir att barn med osynliga NPF-diagnoser blir lidande.

Motiveringen är helt orimlig. Låt inte dessa barn lida för andras missbruk! Inför i stället ett särskilt åkband som ger förtur för den berörda gruppen barn. Den lagstadgade rätten till tillgänglighet i olika miljöer gäller även för människor med nedsättningar som inte syns på utsidan. Precis som att anpassningar för rörelsehindrade ska vara självklara behöver även andra sorters hinder i miljö och verksamhet jobbas bort eller runt.

Pandemiåren 2019 och 2020 var mycket tuffa ekonomiskt för nöjesparkerna, men de har råd med dessa anpassningar. Dessutom ger även NPF-familjer intäkter till nöjesparkerna. Det är inte bara de drabbade barnen själva som drabbas av en icke fungerande situation. Familjemedlemmar som föräldrar och syskon påverkas också negativt, potentiellt även omgivningen. Varför då inte göra situationen hållbar i stället för att exkludera NPF-familjer?

Varje barns behov och beteende är unikt, men att stå i en lång kö är en typisk situation som kan leda till bekymmer. Virtuella köer är tyvärr ingen lösning. Att Liseberg raderar kritik mot försämringen i sina sociala medier gör inte heller situationen bättre. Tvärtom.

Återinför anpassningar för barn med osynliga funktionsnedsättningar. De ska inte behöva lida för andras respektlöshet.