Balansgången förändras när fler får vaccin

Regeringen vill förlänga den tillfälliga pandemilagen, så att den gäller till och med januari 2022 (SVT 6/4).

I takt med att vaccinationsgraden ökar blir det svårare att motivera hårda restriktioner.

I takt med att vaccinationsgraden ökar blir det svårare att motivera hårda restriktioner.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-04-08 05:30
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Att det är osäkert hur smittspridningen kommer att se ut i höst används för att motivera att regeringen håller fast vid de utökade befogenheter som lagen ger längre än till sista september, då den var tänkt att löpa ut. 

I början av januari, när pandemilagen klubbades igenom i riksdagen, hade den redan blivit starkt kritiserad av såväl oppositionspartier som remissinstanser. Dels för att det inte fanns några skrivningar om att ersätta näringsidkare vars verksamhet stängs nerDels för att lagstiftningen kom på plats så sent. Den lag som infördes i april 2020 slutade gälla den 30 juni, och under hela hösten stod Sverige utan pandemilag samtidigt som smittspridningen ökade. 

Dessutom blev beredningstiden väldigt kort, vilket gav lite tid för oppositionen att sätta sig in i och kritisera förslaget innan det skulle vara klubbat och klart. Partierna i socialutskottet fick ynka 24 timmar på sig att skriva ner sina invändningar mot förslaget inför omröstningen. 

Regeringen verkar nu mån om att inte göra om samma misstag. Men frågan är om det är pandemilagen som främst behövs i detta skede av pandemin. 

Förslaget att förlänga den lades fram 6 april – mindre än en vecka efter att regeringen på skärtorsdagen, när hela Sverige var redo att gå på påskledighet, meddelade att man inte kommer uppnå vaccinmålet. Det beskedet kom knappast som en överraskning, sett till vaccinationstakten som Sverige hittills har haft. 

Misslyckandet med målet kan få förlängningen av lagen att framstå som rimlig. Samtidigt är situationen kanske inte så hopplös som man kan tro. Enligt den nya prognosen ska alla över 65 erbjudits en första dos vaccin innan 16 maj, alla över 18 och i riskgrupper innan 15 augusti – 15 dagar före lagen skulle löpa ut som planerat.

Med tanke på att dödstalen på IVA redan sjunkit, trots att antalet inlagda ökar, finns goda skäl att vara optimistisk. I takt med att äldre och de i riskgrupper vaccineras, minskar den potentiella skadan viruset kan göra.

Det förändrar även balansgången mellan rimliga och för långtgående restriktioner. När hotet från viruset blir mindre, blir det också svårare att motivera restriktionernas skadeverkningar. Även om pandemilagen förlängs är det ett perspektiv som både regeringen och oppositionen bör ha med sig när vaccinationsgraden ökar.