Bakslag väntar efter samhällets återöppnande

Är samhället berett på ett kommande pandemibakslag?

"Det är på ett sätt fantastiskt att se publiken kunna återvända till idrottsarenorna och att få höra det ljudmässiga engagemang som finns på läktarna" skriver Tobias Josefsson.

"Det är på ett sätt fantastiskt att se publiken kunna återvända till idrottsarenorna och att få höra det ljudmässiga engagemang som finns på läktarna" skriver Tobias Josefsson.

Foto: Junge, Heiko

Ledare2021-09-25 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Den 29 september tas de allra flesta restriktionerna bort från Sveriges befolkning. Det kommer att få konsekvenser, både på kort och på lång sikt. På ett sätt är det nödvändigt att våga ta ett i sammanhanget stort steg mot frihet, men det riskerar att få fatala följder för det ökade antal människor som sannolikt insjuknar och avlider av covid-19. 

Redan innan återöppningen av samhället kan vi konstatera att problemet med viruset är långt ifrån över. Tvärtom är situationen på flera sätt värre i dag än den var för ett år sedan. Fler personer i Sverige drabbas av covid-19 i dag och vi har under de senaste dagarna tvingats ta del av nyheter om bland annat ett utbrott på ett äldreboende i Överkalix, med minst åtta döda människor som följd.

Nästan samtliga personer som i dag finns på intensivvårdsavdelningar runt om i landet är ovaccinerade. De flesta ligger alltså där helt i onödan, med kostnader för samhället och lidande för dem själva som följd. Människor som trots att de har möjligheten att vaccinera sig aktivt väljer att inte göra det är ett problem, både för sig själva och för övriga samhället. Att sätta andra människors liv på spel utan anledning är egoism och ignorans i sin fulla blom.

Vi måste vid det här laget inse att coronavirus i olika varianter kommer att bli en återkommande del av vår värld. Det är därmed upp till oss själva att avgöra hur vi väljer att agera utifrån det framåt. Hur kommer vi exempelvis att bete oss i kollektivtrafiken? Vid förkylningar? Arbetsplatser där många har arbetat på distans i ett års tid förväntas återgå till någon form av normalitet, men vad innebär det rent praktiskt? Hur kommer vi att hantera möjligheten att avkräva människor vaccinpass för att få full frihet i samhället?

Evenemangsvärlden har också stått stilla i ett och ett halvt år. Konferenser, bokmässor, konserter, idrottsevenemang och så vidare har ställts in eller varit folktomma. Det är på ett sätt fantastiskt att se publiken kunna återvända till idrottsarenorna och att få höra det ljudmässiga engagemang som finns på läktarna. Supportrar som äntligen får se sina älskade lag på plats igen vrålar ut sin glädje över ett mål. Volymen är redan innan den totala öppningen av samhället märkbart förstärkt av undanhållna känslor.

Samtidigt väcker allt det här en stor oro. Vi återöppnar samhället för snabbt och utan ordentlig eftertanke. Vi kommer att få ångra det. Risken för kraftiga bakslag är överhängande. Var därför fortsatt försiktig, för din egen och för andras skull.