Motala kommuns vision är i dessa På spåret-tider det som talar om vart kommunen är på väg, eller åtminstone vilket håll som de lokala politikerna vill att kommunen ska vara på väg åt. Visionen innehåller bland annat en högt uppsatt målsättning om att till 2030 vara Sveriges bästa evenemangskommun. Det är en ambition som förpliktigar, för en vision ska vara mer än bara tomma ord. Därmed krävs oftast även pengar som matchar orden.
Sedan 2018 finns en evenemangsstrategi i kommunen. Bland annat med hänvisning till att den ”aldrig blev riktigt komplett” på grund av avsaknad av aspekterna organisation och ekonomi skulle kommunfullmäktige i måndags ta ställning till en uppdatering av strategin. Hanteringen blev intressant att följa, på flera sätt.
Enligt förslaget ska kommunen via en ny tjänsteperson och ett nyinrättat evenemangsråd bland annat värva evenemang, samt stimulera och utveckla befintliga evenemang. Utöver det ska även en miljon kronor avsättas till verksamhet under 2024. Förändringen kostar alltså en hel del pengar att genomföra, vilket är en konsekvens av att leva efter kommunens vision.
”En kommun behöver ha en sådan här tjänst” tyckte kommunalrådet Mark Henriksson (M) inför mötet. Det går dock att diskutera, bland annat utifrån diskussionerna om att prioritera hårt i tuffa ekonomiska tider. ”Det är inte en kärnverksamhet i dagsläget” kontrade oppositionsrådet Elias Georges (S).
Karin Westberg (C) med partikollegor ville på mötet se ett alternativt beslut, nämligen att uppdra åt den nya tjänstepersonen att inom tolv månader utforma en ny evenemangsstrategi. Det fick delvis stöd av de styrande partierna, som gick med på att föreslå en omarbetning av strategin inom ett år.
Peter Karlberg (V) tyckte precis som kollegorna i S och MP att det var magstarkt att just nu lägga pengarna på detta sätt. Han ville dessutom ha en återremiss på strategins uppdatering, baserat på att kulturaspekten ansågs vara bortglömd inom området evenemang och att det krävdes en bättre helhet i dokumentet.
Återremissen fick gehör av en tillräckligt stor minoritet i fullmäktige, minst en tredjedel krävs. Strategin tar därför ett varv till i byråkratins kvarnar innan den kommer upp till fullmäktige igen i en ny version. Den som väntar på något gott (?) får alltså vänta ett tag till.
Det är inte många år kvar till 2030, då Motala ska vara bäst i Sverige. Tiden tickar på. Man kan ha olika åsikter om den föreslagna vägen är rätt eller inte, men vägvalet från de styrande partierna är en direkt följd av att prioritera visionens målsättning kring evenemang. När beslutet väl kommer så småningom, alltså.