Det har uppstått motiverad kritik kring att Vadstena kommun kraftigt minskar bidragen till olika kulturinstitutioner. Stöden ligger inom området som kallas ”bidrag till idéburen och ideell sektor” och behandlades alltså i kultur- och bildningsnämnden i december. Stödet till kultur är dock inte det enda som ingår i området, det gör även det som kallas social verksamhet.
Exakt vad sådana verksamheter innebär kan vara lite flytande definitionsmässigt, men det handlar i grunden om att stötta organisationer som i sin tur stöttar människor som på ett eller annat sätt är utsatta i samhället.
En i sammanhanget utsatt grupp är barn, som lätt kan hamna i kläm eller själva bli lidande av olika situationer eller övergrepp. En annan grupp är de som är eller har varit beroende av exempelvis alkohol, narkotika eller droger. Ytterligare en grupp är personer som är eller har varit hemlösa. Ett särskilt fokus finns också på kvinnor, som exempelvis är utsatta för våld i nära relation eller drabbas av hedersrelaterat våld och förtryck.
Kommuner och offentliga aktörer kan göra väldigt mycket, men de kan inte göra allt. Ideella och idéburna organisationer av olika slag har en väldigt viktig roll att fylla för att skapa en helhet. Regler och lagar sätter ibland stopp för kommuner, samtidigt som andra aktörer kan ha möjlighet att agera.
Det kan också vara så att de personer som själva är utsatta inte vill, kan eller vågar kontakta myndigheter. Även där har organisationer runt omkring de offentliga aktörerna en mycket viktig roll att fylla.
Inför nämndens möte i december hade tre ansökningar inkommit till Vadstena kommun inom området social verksamhet. Utifrån det har Barnens rätt i samhället (BRIS) tilldelats 15 000 kronor för att stärka barns och ungas rättigheter och förbättra deras levnadsvillkor. Brottsofferjouren i Västra Östergötland som stöttar brottsutsatta, anhöriga och vittnen har tilldelats 35 000 kronor för sitt arbete under 2024. Båda dessa organisationer får den summa som de ansökte om.
Den tredje organisationen som får stöd är Motala kvinnojour, som på olika sätt arbetar mot mäns våld mot kvinnor och barn. De tilldelas 65 000 kronor, vilket är lägre än de 100 000 kronor som ansökan gällde.
Det är på ett sätt negativt att kommunen inte kan ge bidraget fullt ut, men i jämförelse med den drastiska nedskärningen inom kulturområdet är det ändå positivt att Vadstena trots en svår ekonomisk situation försöker att stötta verksamheter som gör skillnad för människor och verkligen är ett förebyggande arbete.
Det kommer i längden att spara både lidande och pengar.