Socialdemokraterna i Motala vill via en motion införa en karensfri dag vid influensa för kommunens anställda inom barnomsorg, skola samt vård och omsorg. Det kan se bra ut vid en snabb anblick, men låt oss först ta en titt i backspegeln.
Den allmänna sjukförsäkringen i Sverige infördes 1955, initialt med tre karensdagar. Då var förändringen revolutionerande, eftersom det gjorde villkoren jämlika för arbetare och tjänstemän. Syftet med att ha karensdagar är annars i grunden att skapa en sorts självrisk för att sjukanmäla sig.
1987 slopades karensen och den som var sjuk fick full ersättning. Ändringen gjordes i en tid av dopning av svensk ekonomi. Kronan hade en fast växelkurs och hade i flera omgångar sänkts i värde. Det höll bara i några år. Kraschen ledde bland annat till återinförandet av karensdagen 1993 efter att Carl Bildt (M) och Ingvar Carlsson (S) gjorde upp om flera krispaket. Bildt ville till och med återinföra flera karensdagar.
2019 ersattes karensdagen med ett karensavdrag. I stället för att titta på frånvaro en viss kalenderdag infördes ett antal timmars sjukavdrag. Det gjorde situationen mer rättvis för den som arbetade oregelbundna arbetstider. Därefter slopades ännu en gång karensavdraget i mars 2020, då tillfälligt på grund av coronapandemin, och ett år senare var avdraget tillbaka igen. Där står vi nu.
Den 15 maj skickade fullmäktige i Motala vidare motionen till kommunstyrelsen. Där ska den tröskas igenom de byråkratiska kvarnarna innan den kommer ut på andra sidan. Sannolikt möts den då av ett avslag från styrande Samverkan för Motala. Så brukar det bli när högerstyren tar emot den här sortens förslag från vänstersidan.
Att i det här läget lokalt införa ett undantag för karensdagen för kommunanställda kan låta sympatiskt. Det lättar bördan för utsatta yrkesgrupper och skulle göra kommunen till en mer attraktiv arbetsgivare. Ett lokalt undantag vore trots det inte önskvärt just här, eftersom den aktuella motionen är för snäv. Den gäller enbart vissa grupper, enbart under en viss tid på året och enbart under influensaepidemier.
Om nu en karensfri dag skulle vara aktuell att införa vore det i så fall bättre att hantera den via den allmänna sjukförsäkringen eller kollektivavtal. Bäst vore nog ändå höjda löner för yrkesgrupperna, så att sjukfrånvaron inte blir lika smärtsam. På det sättet ökar attraktiviteten, samtidigt som risken för att kortsluta försäkringssystemet minskar.