Piraterna fick ta emot hård kritik från motståndarna Västervik efter att resultatmässigt ha blivit manglade i tisdagens match i den högsta speedwayligan. ”Det börjar bli lite småpinsamt med vilka lag de kommer med” löd omdömet från Västerviks lagledare. Måttligt ödmjukt från någon som ligger i toppskiktet av tabellen och nyss har krossat sina motståndare, kan det tyckas.
Kritiken från Västervik gäller kvaliteten hos motståndarnas förare. Det har ledarskribenten ingen åsikt om. Däremot visar Piraternas individuella resultat från den aktuella matchen på ett problem. De svenska förarna i ett lag i den högsta ligan i Sverige är minst sagt marginaliserade.
Pr. Pawlicki 13 poäng, P. Przedpelski 5, V. Milik 4, N. Krakowiak 2, M. Thörnblom 1, L. Selvin 0. Saknades gjorde ledande förare som brodern Pawlicki och Fajfer, båda från Polen.
Inget ont om Thörnblom och Selvin, de kämpar garanterat på och sliter för att bli bättre varje dag. Det här är i grunden ingen kritik mot individer eller ens mot enskilda klubbar. Det är snarare en reflektion kring läget i en av de största publiksporterna i dag. Återväxten i svensk speedway verkar utifrån sett inte vara tillräckligt bra. Det blir långsiktigt ett problem.
Vänta nu, är inte det här ledarsidan? Idrott hit och dit, ska inte det förpassas till området sport i tidningen? Varför ska en liberalt sinnad själ ens bry sig om var folk kommer ifrån? Det ska väl inte spela någon roll om ett lag består av enbart spelare från Tjällmo eller om det innehåller personer med 48 olika nationaliteter?
Generellt spelar det mycket riktigt ingen roll. Särskilt inte om det handlar om idrott på elitnivå. Elitidrotten är ett speciellt djur, med sina förutsättningar.
När blir då återväxten inom idrotten en fråga att bry sig om lokalt? Jo, när det läggs pengar och energi från samhällets offentliga verksamheter – mer specifikt från Motala kommun – så blir det en lokal angelägenhet.
Arenan som numera bär det episka namnet Skrot-Anders Arena är en kommunal anläggning. Även om den genererar hyresintäkter kostar den skattebetalarna pengar. Därtill är Platen en av Piraternas tre största sponsorer.
I och med det är det relevant att ställa sig frågor som hur verksamheten påverkar folkhälsan, det lokala näringslivet, det folkliga engagemanget och idrottande hos barn och ungdomar.
För att avsluta på den positiva sidan finns det bevisligen ett engagemang för yngre i Piraterna. Under sommaren anordnas prova på-dagar för barn i åldrarna 4-12 år, den 20 juli på Dunteberget. Det är bra. Mer av den varan lär behövas för att svensk speedway ska utvecklas bredare och på sikt bli hållbar.