Gig-ekonomi, on-demand-ekonomi och uppdragsekonomi, kärt barn har många Almedalsseminarier. I en gig-ekonomi är ingen längre anställd, utan tar tidsbegränsade uppdrag. Företeelsen är egentligen inte nytt, tänk bara på barnvaktsannonser som tidigare sattes upp i den lokala mataffären. Det som är nytt är att appar kan samla uppdrag för många uppdragstagare. Gig-ekonomin kan därför bli stor på ett sätt som tidigare var omöjligt, och därmed bli avgörande för hur arbetsmarknaden kommer att fungera i framtiden.
En omfattande gig-ekonomi leder till otryggare anställningar menar Irene Wennemo, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet, på ett av tankesmedjan Fores Almedalsseminarier. Hon anser att gig-ekonomin är bra, så länge det rör sig om en sidoinkomst för personer med annan huvudinkomst. Men om människor i allt större utsträckning tjänar sitt levebröd genom kortare projekt kommer företag att vilja erbjuda alla tidsbegränsade uppdrag, inte långa anställningsavtal.
Resonemanget i sig är inte fel. Om gig blir arbetsformen för alltfler personer, blir det inte längre lönsamt för företag att ha anställda. Men oron över gig-ekonomins konsekvenser är obefogad.
Ekonomen Ronald Coase har förklarat varför företag är organiserade som de är för att garantera att rätt person har rätt tjänst. Eftersom det tar tid att hitta rätt person har man lagt resurser på sökandet: en passande anställd ses som en långsiktig investering. Att hela tiden hitta nya medarbetare har varken varit kostnads- eller samhällseffektivt.
Men tiderna har förändrats. Ny teknologi gör att vi, med bara några knapptryck, kan få tag i just den person som är bäst lämpad för arbetet som ska utföras. Arbetsgivare behöver inte längre lägga stora resurser på att hitta rätt person och därför är det heller inte lönsamt på samma sätt som förut att hålla fast vid just den personen.
I och med att detta sätt att organisera verksamheter sprider sig kommer en trygg anställning inte längre innebära att man arbetar på samma arbetsplats i 30 år, utan något annat. Men det betyder inte att arbetsmarknaden blir otrygg. Det betyder att innebörden i vad en trygg arbetsmarknad är har förändrats.
En förändring av arbetsmarknaden är välkommen. Utvecklingen mot en gig-ekonomi gynnar främst dem som ännu inte är etablerade på arbetsmarknaden. Gig-ekonomins framväxt betyder nämligen att man har hittat ett sätt att använda en outnyttjad tillgång, nämligen människors tid. De som främst gynnas är därför de som har mycket tid, som nyanlända invandrare och studenter. När appar gör det lättare för dem att hitta uppdragsgivare som efterfrågar deras arbete och expertis, kommer det också bli lättare för dem att komma in på arbetsmarknaden.
Gig-ekonomin har stor potential och kommer kunna modernisera en förlegad arbetsmarknad. Den hjälper oss nämligen att använda samhällets kanske viktigaste, men minst effektivt utnyttjade resurs människors tid.