”If you're going to talk the talk, you'll have to walk the walk.” Det är ett känt uttryck på engelska som ungefär innebär att om du är kaxig nog att påstå att du att du kan göra någonting, så måste du kunna följa upp det genom att genomföra det du påstår.
Jämförelsen är långt ifrån perfekt, men ändå dyker associationerna till uttrycket upp i sammanhanget etablering av lokal kärnkraft. Möjligheterna är många och satsningarna spännande, men att över huvud taget ge sig in i den aktuella världen får konsekvenser av olika slag.
Det är förvisso inte en direkt följdeffekt av en lokal kärnkraftsetablering, men frågan om en möjlig lokal utvinning av uran dyker ändå upp i tankarna. Det finns områden i både Motala och Vadstena kommuner som skulle kunna vara aktuella för det. Förekomsten av alunskiffer på den östra sidan av Vättern påstås vara en av Europas största urantillgångar och är en potentiellt viktig naturresurs.
Du kanske skakar skeptiskt på huvudet åt att det skulle kunna skapas dagbrott lokalt hos oss i Östergötland. Inte skulle väl någon lokalpolitiker skulle vilja det, eller hur? Riktigt så enkelt är det dock inte. För ett par år sedan motionerade exempelvis den östgötske riksdagspolitikern John Weinerhall (M) om att inkludera uran som tillåtet i minerallagen och verkar nu få allt fler på sin sida.
Nyligen öppnade även regeringen med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i spetsen för möjligheten att tillåta brytning av uran i Sverige. Logiken bakom är begriplig. Om du som ansvarig i ett samhälle vill ha kärnkraft samtidigt som det finns bränsle i din egen närhet bör du vara beredd på att ta konsekvenserna av det. Om du inte är det kan det vara läge att ompröva ställningstagandet.
Principiellt är det utifrån ett samhällsperspektiv ett rimligt val att göra. När frågan bryts ner på det lokala planet och gruvfrågorna blir konkreta ökar dock konfliktytorna markant. Den egna närmiljön i vardagen ställs mot samhällets behov av energiförsörjning och ett antal arbetstillfällen. Det är inga lätta prioriteringar att göra, det måste erkännas.
De negativa konsekvenserna av uranbrytning är ett av de viktiga argumenten mot kärnkraft. Även om det till delar kan mötas av att köpa uran från länder som uppfyller vissa krav ställs det på sin spets när det kan brytas på hemmaplan.
Utan att ta ställning eller värdera svaret på frågan vore det mycket intressant att få veta hur politikerna i Motala ställer sig till lokal uranbrytning. Särskilt intressant blir det för dem som ställer sig positiva till en lokal etablering av kärnkraft.