Använd din röst – annars ger du mer makt till de stora partierna

Alldeles för många i Motala och Vadstena ger omedvetet makt till stora partier, genom en blank eller utebliven röst i EU-valet.

Om du röstar blankt eller inte röstar alls ger du mer makt till de stora partierna? Vill du det?

Om du röstar blankt eller inte röstar alls ger du mer makt till de stora partierna? Vill du det?

Foto: Johanna Färlin

Ledare2024-06-08 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Om du väljer att inte rösta på något parti i morgon så gör du det faktiskt ändå. Din uteblivna röst ger i praktiken ökad makt till de stora partierna som får flest röster. Att döma av opinionsundersökningarna S, SD och M. Ja, så enkelt är det.

Om en person väljer att inte rösta innebär det att alla andra röster blir mer värda än de hade varit annars. Konkret betyder det att den som inte röstar gör att de största partierna får ett bättre resultat. De har ju har fått flest röster och får därmed störst effekt av den uteblivna rösten.

Vill du rösta på de stora partierna i valet till Europaparlamentet i morgon den 9 juni, så varsågod och gör det. Det finns betydligt sämre alternativ – men för den delen också betydligt bättre alternativ. Särskilt liberala sådana, med Centerpartiet och Liberalerna som svenska företrädare i den europeiska liberala gruppen. Men det viktiga är oavsett vilket parti du väljer att du faktiskt går och röstar.

undefined
Delta i demokratin och tala om vad du vill att EU ska göra eller inte ska göra!

Den som trots sin rösträtt väljer att inte rösta i ett allmänt val har så klart ändå rätt att uttrycka sin åsikt. Den som väljer att inte delta med sin röst tappar dock en stor del av sin legitimitet och trovärdighet i diskussioner, eftersom makten passivt har överlämnats till andra.

Utifrån detta resonemang är varje röst viktig. Deltagandet i valet till Europaparlamentet 2019 var rekordhöga 55,27% vilket innebar en ökning med drygt fyra procentenheter sedan det föregående valet 2014. Drygt fyra miljoner av de sju och en halv miljoner röstberättigade i Sverige valde att avlägga sin röst. Det är alldeles för lågt och vi behöver få fler att rösta.

Östergötland låg ungefär på samma nivå som riket, medan Motala dessvärre fick fortsätta att skämmas. Inte ens varannan röstberättigad i kommunen gjorde sin demokratiska plikt 2019 då 49,92% deltog. Det var i och för sig sex procentenheter mer än 2014, vilket gjorde att Motala knappade in på riket, men det är likväl för dåligt.

Kom igen nu Motala, gör era röster hörda! Bli lite mer som Vadstena, där 57,94% av väljarna gick och röstade 2019. Det är förvisso också alldeles för lågt, men fortfarande bättre än riket. Ännu bättre kan ni, Vadstena!

Det är inte försvarbart att passivt ligga på soffan eller sitta hemma och gnälla på politiker som inte gör som ni vill att de ska göra. Var konstruktiv, rör på påkarna, delta i demokratin och tala i stället om vad du vill att EU ska göra eller inte ska göra!

Framför allt, gör ett aktivt val. Ge inte mer makt till de stora partierna bara för att du inte orkar ta ställning.