Ett avskaffande av “ämnet” elevens val i grundskolan har varit på gång ända sedan Skolverket 2021 överlämnade en översyn av timplanerna till dåvarande utbildningsminister Anna Ekström (S). Myndigheten föreslog då att elevens val bör tas bort så att de samhälls- och naturorienterande ämnena får mer undervisningstid. Något som även de flesta rektorer och skolhuvudmän ansåg var rätt väg att gå.
Nu verkar det vara dags. I en lagrådsremiss som överlämnades till Lagrådet häromveckan föreslår regeringen att elevens val tas bort för att lösa situationen med att vissa ämnen har ett mer omfattande innehåll än vad som är rimligt i förhållande till undervisningstiden. Många elever behöver mer undervisning än de i dag får i de mest grundläggande ämnena och lärare tvingas prioritera bort viktiga delar av innehållet för att hinna med. Det är en olycklig utveckling. Att timmar samtidigt läggs på sådant som ibland varken hör hemma i skolan eller skapar några bestående kunskaper är orimligt.
Elevens val infördes i mitten av 90-talet och var tänkt som en möjlighet för barn och unga att fördjupa sig i något av de skolämnen som intresserade dem särskilt. I realiteten har elevens val sällan handlat om fördjupning alls utan om ren hobbyverksamhet. Anknytningen till skolämnena har funnits på papperet men i verkligheten har den ofta varit tunn. Inte heller har elever kunnat välja särskilt fritt efter egna behov eller intressen. Eleverna kan visserligen önska, men i slutänden är det nästan alltid skolan som lottar eller placerar ut barnen i olika elevens val-grupper. Den som har otur tvingas lägga skoltid på sådant man redan kan eller har noll intresse av.
I ett pressmeddelande säger skolminister Lotta Edholm (L) att: “Skolan måste tillbaka till grunderna och fokusera mer på faktakunskaper och grundläggande färdigheter”. Där har hon helt rätt. Att ta bort elevens val är ett naturligt steg i detta. Att lärare, om man ska utgå ifrån diskussioner i lärargrupper på Facebook, ska hitta på skojaktiviteter och låta barnen göra powerpoints eller pilla sig i naveln i värdegrundsdiskussioner när de egentligen behöver lära barnen om vikingatiden eller elektricitet är dumheter.
Ändringarna kommer enligt regeringens förslag att börja gälla från och med höstterminen 2024. Äntligen.