Allvarlig kritik mot Hällaskolan borde oroa mer än friskolor

Två skolor i Motala kommun har på senare tid fått ta emot kritik från Skolinspektionen. Hur har reaktionerna sett ut därefter?

Hällaskolans verksamhet får ta emot allvarlig kritik från Skolinspektionen inom flera centrala områden, där problem har funnits under lång tid.

Hällaskolans verksamhet får ta emot allvarlig kritik från Skolinspektionen inom flera centrala områden, där problem har funnits under lång tid.

Foto: Thomas Augustsson

Ledare2024-08-14 05:30
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Sommarlovet är precis på väg att ta slut och skolan blir därmed återigen ett högaktuellt ämne. Denna gång genom Skolinspektionens granskningar av olika rapporter, anmälningar, beskrivningar och dokumentation för åtminstone två olika skolor i Motala kommun.

Först ut att få motta kritik kring brister kopplade till elevfrånvaro, rutiner kring elevstöd, betygssättning och ordningsstörningar var nystartade friskolan Kunskapsskolan i Motala. Viktiga inslag i verksamheten, som omfattar årskurs 4-9.

Responsen från Kunskapsskolan var konstruktiv, utifrån en vilja att ta lärdom och förbättra. Undervisningen i sig fick inte kritik och att ha administrativa problem initialt vid en uppstart är inte ovanligt, konstaterades det.

Det går att tycka olika om det, vilket också raskt gjordes av lokala politiker. Helén Isaksson (S) som är andra vice ordförande i bildningsnämnden uttryckte sitt principiella fortsatta missnöje kring friskolans etablering. På motsvarande sätt uttryckte nämndens ordförande Lotta Lexén (M) sin förhoppning om att Kunskapsskolan skulle kunna komma tillrätta med problemen.

I kommentarsfälten var kritiken mindre nyanserad, för att uttrycka sig milt. Som vanligt när det gäller en friskola som har brister uttrycktes förutsägbara krav på nedläggning.

undefined
Kunskapsskolan i Motala är en friskola som har fått kritik från Skolinspektionen, om än inte lika hård som Hällaskolan.

Näst på tur att få motta kritik från Skolinspektionen var Hällaskolan med årskurs 7-9 i Borensberg. Kritikpaletten är bred. Låga resultat, bristande trygghet, kränkningar, skadegörelse och även mordhot. Många delar har pågått under en längre tid. Hanteringen av särskilt stöd har ”på många ställen varit fel rakt igenom” och bristerna beskrivs som allvarliga.

Sedan ett år tillbaka har skolan en ny rektor, som försöker hantera och lösa situationen. Det finns dock inga snabba lösningar, vilket kan oroa utifrån det uppsatta hotet om vite på flera miljoner kronor. Problembeskrivningarna kräver mycket arbete även framåt för att komma tillrätta med situationen på skolan.

Här finns ett arbete att göra”, konstaterade Lexén och i kommentarsfälten var kritiken även i fallet Hällaskolan hård. Några krav på nedläggning av den kommunala skolan har dock inte hittats, trots att problemen verkar vara betydligt större än för friskolan Kunskapsskolan.

Friskolekritiker har poänger i åtminstone delar av sin kritik, systemet är långt ifrån perfekt. Det är bland annat därför som regeringspartiet Liberalerna driver frågor som att insynen måste öka, vinstnivåer begränsas och religiösa inslag hållas borta från undervisningen.

Men, en friskola är inte dålig eller ska inte få ta emot extra hård kritik enbart för att den är en friskola. Ett liberalt förhållningssätt är att kvalitet och resultat ska vara i fokus, inte driftsformen.