Allt färre Motalaungdomar röker eller snusar

Mående och sömn förbättras, samtidigt som stress och ångest minskar.

I stort är det färre Motalaungdomar som dricker, röker och snusar jämfört med för några år sedan.

I stort är det färre Motalaungdomar som dricker, röker och snusar jämfört med för några år sedan.

Foto: Isabell Höjman/TT

Ledare2024-03-22 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Den här gången är det dags för ledarsidan att ta en närmare titt på hur Motalas elever i årskurs 2 på gymnasiet har svarat i ”Om mig”-enkäten, som genomförs av Region Östergötland i samarbete med kommunerna.

För att fortsätta på onsdagens tema kring användning av alkohol, tobak och narkotika hos Vadstenas gymnasieungdomar tas först en titt på Motalas resultat inom området.

När det gäller alkohol har andelen som har druckit sig berusade sjunkit över tid ner till 39 procent för killarna. Samtidigt är det tydligt att en större andel tjejer dricker alkohol. Andelen ligger stabilt kvar kring hälften och landar år 2023 på 52 procent.

En tredjedel av eleverna som har svarat på enkäten har blivit bjudna på alkohol av sina föräldrar. Bland denna grupp ungdomar är det därefter mer än dubbelt så vanligt med berusningsdrickande i jämförelse med de ungdomar som inte har blivit bjudna på alkohol. Föräldrars beteende och förhållningssätt till alkohol har alltså en mycket stor betydelse för barnens drickande och i förlängningen också välmående.

När det gäller tobak finns det fascinerande nog en omvänd trend jämfört med Vadstena, nämligen att färre röker och/eller snusar. Bland tjejerna i tvåan på gymnasiet har andelen sjunkit från 30 procent år 2020 till 23 procent år 2023. Killarna har mellan 2019 och 2023 gått från 39 till 25 procent.

I stort är det alltså färre elever som dricker, röker och snusar jämfört med för några år sedan. Betyder det då att en större andel av dem använder narkotika? Faktiskt inte, det ligger relativt stilla över tid och har till och med sjunkit en aning under de senaste tre åren, oavsett kön. I enkäten 2023 svarade 7 procent av tjejerna och 6 procent av killarna att de använt narkotika minst en gång.

Samtidigt som användandet av dessa substanser har sjunkit har andelen elever som anser sig ha en bra hälsa ökat. För tjejer från 51 procent 2019 till 63 procent 2023 och för killar från 66 procent 2019 till 79 procent 2023. Både killar och tjejer sover dessutom bättre i dag, ångesten har minskat och färre är stressade i skolan.

Vad som är hönan respektive ägget i den här berättelsen förtäljer dock inte historien. Det är inte ens säkert att delarna hänger ihop, så vi får inte dra några förhastade slutsatser.

Även denna gång får frågan om eleverna har en positiv framtidstro avsluta ledaren. Motalas elever är dock inte lika positiva som Vadstenas, där samtliga elever svarade ja. Andelen positiva svar var 91 procent för både killar och tjejer i Motala. Trenden är aningen positiv, men resultaten borde kunna bli ännu bättre framöver.