Alla vägar bär till Rom - via Vadstena

Starka varumärken är få förunnat att inneha. Vadstena ”äger” ett unikt sådant, som verkligen inte ska underskattas.

Alla vägar bär till Rom, men på vägen dit hamnar man i Vadstena, skriver Tobias Josefsson.

Alla vägar bär till Rom, men på vägen dit hamnar man i Vadstena, skriver Tobias Josefsson.

Foto: Tobias Josefsson

Ledare2020-07-11 07:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Sverige är på pappret ett sekulärt land där staten och den tidigare protestantiska statskyrkan är åtskilda, men det finns både historiska och nutida kopplingar kring värderingar och normer av olika slag. Det finns även andra inriktningar av kristendomen som gör sig påminda i delar av vardagen, inte minst i Vadstena. Katolicismen är närvarande i både historien och i nuet.

Antagligen är det långt ifrån alla som tänker på det, men den främsta symbolen för Vadstena är just katolsk - även om det är av underordnad betydelse. Givetvis handlar det om Birgitta Birgersdotter, född 1303. Hon är mer känd som Heliga Birgitta efter att ha helgonförklarats 1391, relativt snabbt efter sin död den 23 juli 1373.

Associationen med Vadstena är i dag naturlig, men det finns flera platser runt om i Östergötland som är förknippade med Birgitta på ett eller annat sätt. Efter uppväxten i Uppland befann hon sig vid olika tillfällen i trakter kring sjöarna Sommen och Boren. Det är därför man exempelvis kan hitta en staty av Birgitta vid riksväg 32 mellan Mjölby och Boxholm. Vadstena tackar för marknadsföringen. Därefter landade hon vid Vättern och Alvastra kloster.

Alla vägar bär till Rom, men på vägen dit hamnar man i Vadstena. Heliga Birgitta är en stark lokal profil på flera platser i Sverige, inte minst den troliga födelseplatsen Finsta i Uppland. Där finns olika minnesmärken utifrån hennes uppväxt och gärningar, främst bönegrottan där hon enligt berättelserna nåddes av uppenbarelser redan i unga år.

Undertecknad var för bara några dagar sedan i just Finsta för att besöka den Birgitta-relaterade platsen. Även där fanns Vadstena närvarande. Tydliga skyltar visade vägen till Rom, och i anslutning till den heliga platsens vägvisare återfanns just Vadstena. Kommunen tackar för marknadsföringen.

Var och en får hantera berättelserna på det sätt som önskas, som sagor eller som sanning. Vad som egentligen är korrekt kommer vi aldrig att få veta och det har ingen större betydelse. Oavsett vilket är Heliga Birgittas ande närvarande även år 2020. Vadstenas attraktionskraft är starkt påverkad av henne och att kommunvapnet avbildar Birgitta är självfallet ingen slump.

Oavsett religiös tro är det bara att erkänna Heliga Birgittas kraft som varumärke för Vadstena. Det är verkligen någonting att fortsätta att ta vara på, bland annat genom Ingegerd Lindarängs årliga juliguidning i den starka profilens fotspår.