I dag beger vi oss till sydvästra Östergötland och bruksorten Boxholm. Bruksanorna från 1700-talet har format bygden, inte bara när det gäller byggnader och arbetstillfällen. I slutet av 1800-talet grundades nämligen ett mejeri av just Boxholms bruk, ett mejeri som därefter växte och frodades in på 2000-talet.
De lokalproducerade ostarna bjöd på olika kulinariska upplevelser, med allt från vitlöksost till kronjuvelen gräddost. Den var på 1950-talet faktiskt den första svenska gräddosten och har haft en särställning på marknaden.
År 2011 köpte mejerijätten Arla det lokala mejeriet i Boxholm. Därefter har det gått utför, på flera sätt. Trots vackra ord och trots att ekonomin fortsatt visade plusresultat flyttades osttillverkningen till Östersund. Samtidigt förändrades hantverket radikalt. Den klassiska tillverkningsmetoden med löpe ersattes av en modernare, baserad på ystenzym. Följden av flytten blev att ostarna förändrade sin karaktär och smak i grunden, till det kraftigt sämre.
Så lätt sätter man sig dock inte på boxholmarna. Kommunen köpte in mejerilokalerna och sålde dem därefter i lönndom vidare till nystartade Glada Bonden. Med hjälp av personal med expertkunskap inom hantverket har mejeriet och Boxholmsosten återuppstått under ett nytt namn. Lokalbefolkningens stolthet och många konsumenters uppskattning av de återuppståndna kvalitetsostarna är påtaglig.
En strid om varumärken har nu uppstått mellan Glada Bonden och Arla. Den senare äger rättigheten till namnet ”Boxholms gräddost” och har stämt uppstickaren för att nya ”Äkta Boxholms” är för likt Arlas varumärke, sett till namn och form. Glada Bonden har svarat genom att i sin tur stämma Arla för vilseledande marknadsföring.
Boxholms egen David har sannolikt goda möjligheter att besegra mejeri-Goliat i namnfrågan. Det finns nämligen en dom i Marknadsdomstolen från 2003, där det slås fast att det inte är tillåtet att marknadsföra en produkt med ett ortsnamn om produkten inte tillverkas i eller har sitt ursprung i den aktuella orten. Att Arla tillverkar osten i Östersund är ett faktum, likaså att produkten i sig är kraftigt förändrad efter flytten.
Nu är förvisso ingenting klart kring namntvisten och Glada Bonden kan mycket väl gå på en nit när det gäller den visuella utformningen av det nya varumärket. Oavsett det skulle vi nog alla må bra av att ha en liten Boxholmsdjävul i oss då och då. Livet är alldeles för kort för att hålla käften, inte minst när det gäller att försvara sin hembygd.