Därför behöver vi en väl fungerande flygtrafik

Att staten agerar för att säkerställa landets flygplatsinfrastruktur är bra av flera orsaker. Såväl ekonomin, välfärden och klimatet gynnas av de förslag som nu är på bordet.


Tillgänglig flygtrafik från norr till söder är en förutsättning för att hela Sverige ska leva, skriver ledarskribenten.

Tillgänglig flygtrafik från norr till söder är en förutsättning för att hela Sverige ska leva, skriver ledarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2023-02-20 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Den 15 februari överlämnade den statliga utredaren Peter Norman Flygplatsutredningen till det ansvariga statsrådet, infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD). Uppdraget har varit att utreda statens ansvar för flygplatserna i Sverige och dessutom ta ett helhetsgrepp på flygplatsinfrastrukturen i hela landet. 

Tidigare har Norman ansvarat för utredningen om Arlanda flygplats framtid, vilken överlämnades till Carlsons föregångare Tomas Eneroth (S) i somras. I den slås det fast att flyget är en förutsättning för tillgänglighet i hela landet och att det är en viktig del av ett “välutvecklat, tillförlitligt och hållbart transportsystem, där olika trafikslag samverkar effektivt, bidrar till ett ökat välstånd och högre livskvalitet för hela Sverige”. 

Liknande formuleringar upprepas i den nu aktuella utredningen. Det understryks att flyget är viktigt för Sverige ur ett samhällsperspektiv – idag och i framtiden. Om hela Sverige ska leva och investeringsviljan från såväl nationella som internationella aktörer inom näringslivet ska finnas kvar, krävs tillgängliga flygplatser från norr till söder. 

Det är glädjande att regeringens utredare är så tydlig i dessa tider av flygskam och ifrågasättande av att människor överhuvudtaget behöver resa om det inte fungerar att ta tåget. Över långa avstånd är flyget oersättligt, i dag även när det kommer till medellånga resor på grund av tågtrafikens många problem med eftersatt underhåll och svårigheter att rekrytera personal. 

Den tillgänglighet som flyget innebär är på många sätt också grundläggande för ekonomisk utveckling i hela landet. Den skapar jobb och leder till att det blir möjligt för människor att bosätta sig där de önskar. Att det är relativt enkelt att flyga inrikes såväl som utrikes leder också till viktiga möten där människor bygger relationer, utbyter idéer och vidareutvecklar Sverige som kunskapsnation. 

Att Sverige har ett nät av lokala och regionala flygplatser är därför mycket viktigt. För att säkerställa det föreslår Peter Norman att statliga Swedavia får ett utökat ansvar och fler flygplatser ska ingå i det nationella basutbudet samt få allmän trafikplikt. Staten ska dessutom erbjuda ett större stöd till mindre flygplatser. Ett stöd som samtidigt villkoras för att understryka vikten av att de klimatpolitiska målen uppnås. Bland annat krävs fossilfri verksamhet och krav på infrastruktur avseende tankning av el och biobränsle. Det är utmärkt. Att kommuner eller kommunförbund själva äger strategiskt viktiga flygplatser och står med hela det ekonomiska ansvaret är orimligt. Nu slår man dessutom förhoppningsvis två flugor i en smäll. Om luftfarten ökar sina ansträngningar för att ställa om till mindre fossilberoende behöver det i framtiden inte finnas någon motsättning mellan flyg och klimat. 

Sverige, ett avlångt land med stora avstånd längst upp i norra Europa, måste inför framtiden kunna säkra såväl investeringar som välfärd. Då behöver vi en väl fungerande flygtrafik. Att staten garanterar flygets fortlevnad genom att skapa så goda förutsättningar som möjligt är därför något som inte kan vänta. Redan den 16 februari skickades Flygplatsutredningen på remiss och parallellt med det analyseras nu förslagen. Förhoppningsvis dröjer det inte länge innan de förverkligas.