Roland Arvidsson är författaren som ligger bakom böcker som "Prinsessan Sagas saga" och "Baby Nessies Släktalbum". Men den senaste boken utspelar sig i Motala ström och handlar om den radiostyrda spiggen Pigge som plötsligt en dag rymmer från professor Gullströms reningsverk. Och precis som i de tidigare böckerna finns barnen Anki, Maria, Elmer och Lill-Håkan vid professorns sida.

– Professor Gullström gillar egentligen inte barn. Men han har svårt att säga nej, när barnens föräldrar frågar om han kan vara barnvakt, berättar Roland Arvidsson.

Inspirationen till de böcker som Roland har skrivit och illustrerat genom åren är hämtat ur hans eget liv. Som liten var han mycket ute på sjön med familjen. Satt nere i kajutan och drömde sig bort.

Artikelbild

| Östergötland. Roland Arvidsson, kommer ursprungligen från Söderköping. Men hans nya bok utspelar sig i Motala ström.

– Jag och min vän Robert Högström hittade på en egen värld, en låtsasvärld när vi var små. Mycket är hämtat därifrån, säger Roland Arvidsson.

Första boken, "Professor Gullström möter Baby-Nessie", kom 2003. Fem år tidigare hade Roland gått in i väggen och sagt upp sig på den naturskola där han arbetade. En ABF-kurs i tecknande och skrivande gjorde att Roland Arvidsson så kom in på att skriva och illustrera böcker.

– Det var då jag bestämde mig för att jobba med det som fanns inuti mitt huvud, säger han.

Roland Arvidsson berättar att professor Gullström delvis är han själv. Till skillnad från Gullström gillar dock Roland barn. Hans egen son, Johan, med kompisar är de som har fått ge liv åt barnen som hänger efter professorn i böckerna.