När huden bränner och sanden inte försvinner på golvet hur mycket jag än dammsuger. När himlen är ljusblå klockan 22 och vi måste dra för gardinerna för att kunna se en film (eller ett par avsnitt av en favoritserie) – då är det sommar. Efter en härlig dag på sjön följd av lite grillat känns det trots allt okej att krypa ned i soffan sent. För sovmorgonen väntar nästa dag. Det är semester för mig, även om jag inte är där än.
Men det är inte streamingtjänster och långfilmer som gäller hemma längre. Sommarens NärCon och höstens TubeCon i Linköping lockar barnen tillbaka till verkligheten där de ligger utfläkta i sommarlovet med huvudet mitt i klipp-floden efter långa dagar med bad och boll med mera. Då och då ritas det fortfarande lite och nu finns nya möjligheter. Lite "Jag vill måla hela världen, lilla mamma" á la Anita Hegerland.
Nu finns ett nytt verktyg för de konstnärliga med koll på tekniken. Google Tilt Brush kan kanske beskrivas som att virtuell verklighet och kreativ konst möts. Citatet "Jag vill inte ha verklighet – jag vill ha magi" känns passande när det går att måla saker som snö och stjärnor direkt i 3D med hjälp av virtual reality. Efter bara ett par veckor finns en hel del usel digital art publicerat men med kreativitet och talang gissar jag att digital konst kan ta ett nytt steg framåt.
En artikel på CNN Style tar upp appen och HTC Vive som en leksak för konstnärerna på The Google Cultural Institute och tekniken förklaras som att måla med samma teknik som när du skapar en skulptur. Kanske blir det en helt ny plattform för installationer och gallerier, kanske lockar det Grafittikonstnärer. Eller så blir det ytterligare en klumpig pryl för barn att leka med. Hur som helst finns redan nu ett par läckra exempel om ni söker på Google Tilt Brush.
Jag som hade tänkt skriva om att vi har sagt upp våra tv-kanaler, vilket har gjort att barnen letar mer på egen hand. Något som har fått mig kolla upp att olaglig streaming i princip faller under undantagen trots att de tillfälliga kopiorna som sparas är förbjudna. Så länge du inte tillgängliggör materialet för andra går du fri, även om det är en snårig djungel. Hade också tänkt slå ett slag för de lagliga alternativen där Netflix har bäst teknik, HBO kanske det bästa innehållet och Cmore troligen de bästa svenska filmerna. Men nu blev det fokus på något annat, som så ofta i den virtuella världen.