Vill skapa historiemedvetenhet genom teatern

Vem var egentligen Gustav Vasa? I år är det 500 år sedan han i Vadstena blev riksföreståndare, något som uppmärksammas med en teater om den gamle kungens historia.

Marja Vilgren och Åsa Bergman Johansson i teatern om Gustav Vasa.

Marja Vilgren och Åsa Bergman Johansson i teatern om Gustav Vasa.

Foto: Jörgen Danielsson

Vadstena2021-08-18 16:00

Föreningen Alvastra krönikespel har i år valt att ta sig an historien om Gustav Vasa. För 500 år sedan blev han riksföreståndare för Sverige, något som skedde i Vadstena och uppmärksammas i staden. Corona kom dock delvis att påverka firandet, men från krönikespelets sida vill man inte låta pandemin hindra historieberättandet.

– Vi har, tillsammans med kommunen, valt att ändå sätta upp vår föreställning, säger företrädare Birgitta Fröjd Söderlund.

Det innebär en föreställning vid Alvastra klosterruin på söndag samt två tillfällen på Gräsgården i Vadstena den 21-22 augusti.

Birgitta Fröjd Söderlund beskriver teatern som en blandning mellan komik och historieberättande.

– När vi började prata om Gustav Vasa så upptäckte vi att flera av våra ungdomar inte hade så stor koll på vem han faktiskt var. Det tyckte vi var tråkigt, säger hon och fortsätter:

– Fler behöver känna till historien, men på ett komiskt sätt. Vi har försökt att göra det här roligt för både barn och vuxna.

Handlingen kommer att spänna över en stor del av den gamle kungens liv. I föreställningen är Gustav Vasa sjuk, men har lärt känna och fått förtroende för kökspojken Holger som nu får höra kungens berättelser.

Birgitta Fröjd Söderlund säger att de räknar med att ha omkring 100 platser.

– Vi har en del bokningar, men inte så många än. Men vi tror inte att vi kommer att kunna ta emot fler för att det är en begränsad spelplats, säger hon.

Karta: Alvastra Kloster
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!