Så påverkas Vadstenas tunga kulturaktörer av pandemin

Shakespearefabriken och Vadstena-Akademien berättar hur coronarestriktionerna har påverkat dem.

Shakespearefabrikens styrelseordförande och konstnärlige ledare Pontus Plaengeoch Vadstena-Akademiens vd och konstnärlige ledare Nils Spangenberg.

Shakespearefabrikens styrelseordförande och konstnärlige ledare Pontus Plaengeoch Vadstena-Akademiens vd och konstnärlige ledare Nils Spangenberg.

Foto: Beatrice Söderlund/Katarina Hydén

Vadstena2020-07-23 18:00

– Det är ett allvarligt avbräck i vår verksamhet. Vi kan ju inte spela några föreställningar, säger Pontus Plaenge, Shakespearefabrikens konstnärlige ledare och styrelseordförande.

Han fortsätter:

– Jag var tvungen att säga upp personal i förtid och dra ner på folks arbetstid. Så vi har verkligen dragit i handbromsen. Och förhandlat om hyran och sådana saker.

"Vintersagan" spelas nu nästa sommar.

Pontus Plaenge säger att skådespelarna sades upp med en uppsägningstid på två veckor. Även andra som skulle arbetat i år är uppsagda.

– För övrig personal har vi dragit ner tiden eller avslutat avtal. De två veckor som vi hade folk repeterade vi inför nästa år, säger han.

Vissa repetitioner skedde inför en publik på max 20 personer.

Plaenge lyfter fram att de har fått behålla anslagen från Vadstena kommun och Region Östergötland.

– Det gör att vi kan övervintra, betala hyran och att se till att verksamheten finns kvar på sparlåga i år så att vi kan komma igång nästa år.

De har enligt honom i år fått totalt cirka 250 000 kronor från olika bidragsgivare för den renovering av lokalerna som fortsätter. 

– Än så länge så tänker vi inte att vi ska behöva lägga ner verksamheten. Och det kommer vi inte att behöva om allt återgår till det normala nästa år, säger Plaenge och fortsätter:

– Vi har sagt att om man tillåter folksamlingar med 100 personer och vi kan fylla lokalen med 100 personer så skulle vi kunna börja räkna på att det blir möjligt för oss. Då får vi spela lite fler föreställningar för att få in pengar. Blir gränsen under det så kanske vi inte skulle klara det. Man får ju räkna på hur många åskådare man måste få in för att kunna klara av att göra en verksamhet.

Vadstena-Akademien fick flytta operaurpremiären till nästa år. De har i sommar haft en utställning på slottet och kammarmusikkonserter. Alla konserter var gratis och för en under 50 personer stor publik säger vd:n och konstnärlige ledaren Nils Spangenberg.

Uteblivna operan "Zebran" är ett ekonomiskt avbräck. . 

– Publikintäkter, ja det missar vi totalt. Men som tur är har vi fått flytta en del anslag som varit till för den här operan till nästa år. Och vi har fått stöd genom en hyresreduktion av lokaler från Statens Fastighetsverk, säger Spangenberg

Har ni permitterat anställda?

– Vi är ju en liten fast kärna i verksamheten och vi har inte permitterat oss själva så att säga. Däremot så är det en mängd medarbetare som skulle ha varit med i år till vilka vi bara har fått säga att "tyvärr, det blir ingenting". Många, många är ju frilansare och de är ju stenhårt drabbade eftersom många har egna företag och har väldigt svårt att få några som helst intäkter eftersom man inte har kunnat anlita a-kassor och så vidare.

Även Pontus Plaenge talar om frilansarnas situation, detta då även många som berördes av deras inställda föreställning är frilansare.

Nils Spangenberg förklarar varför inte Vadstena-Akademiens administration på enligt honom tre personer permitterades.

– Vi bestämde att vi måste fortsätta arbeta, i och med att vi har jobbat med utställningen på slottet och kammarmusikverksamheten. Och vi har ju ett ständigt pågående arbete med framtiden också. 

Han tror på Vadstena-Akademiens framtid:

– Vi kommer att leva vidare, absolut! 

De planerar nu för nästa år. Ingen vet ju dock nu hur det är då.

– Men vi har sagt att även om vi bara får spela för fem personer så kommer vi att spela i alla fall.

Om verksamheterna

Shakespearefabriken startade i Vadstena 1996 då som Shakespeare på Gräsgården, detta eftersom man då oftast spelade på Gräsgården i Klosterområdet.  Sedan förra året spelar man i en före detta hundfoderfabrik utanför Vadstena. 

Stiftelsen Internationella Vadstena-Akademien grundades 1964 av sångpedagogen Ingrid Maria Rappe (1915-1994). På somrarna spelar man bland annat operor i Vadstena och avsikten är också att bedriva kursverksamhet för de som medverkar i och till föreställningarna.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!