De föreningarna får pengar från Riksantikvarieämbetet

Birgittastiftelsen och Föreningen Svenska Spetsar har fått tillskott till kassan i form av bidrag till kulturarvsarbete.

Vadstenaföreningarna Birgittastiftelsen och Svenska Spetsar får bidrag från Rättsantikvarieämbetet. Arkivbilder. Bilden är ett montage.

Vadstenaföreningarna Birgittastiftelsen och Svenska Spetsar får bidrag från Rättsantikvarieämbetet. Arkivbilder. Bilden är ett montage.

Foto: Jeppe Gustafsson, Beatrice Söderlund/MVT, Katarina Hydén/MVT

Vadstena2021-06-22 14:00

Riksantikvarieämbetet fördelade 17 miljoner och 127 projekt i Sverige har fått bidrag. 

Åtta av dem finns i Östergötland varav två är kopplade till Vadstenaföreningarna.

– Det här var ett glädjebud! Vi hade ansökt om 160 000 och vi får 160 000, säger Fredrik Vahlquist, ordförande för Birgittastiftelsen. För en ideell förening betyder pengarna väldigt mycket menar han.

Bidraget tänker de bland annat använda till att bekosta arkivering och digitalisering. Han berättar att föreningens arkiv, hela 12 hyllmeter, finns hos Riksarkivet i Vadstena. Föreningsarkivet sträcker sig fram till ungefär år 1980 tror han.

– Så vi är väldigt glada att detta bidrag möjliggör för oss att överföra de senaste 40 årens arkivhandlingar.

De blir då tillgängliga för alla forskare och för allmänheten påpekar han.

Dokumentation av föremål och dokument i Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstenas ägo är en annan sak som pengarna går till. Museichefen Lilliann Gilmark konstaterar att Birgittastiftelsen, som i nuläget driver museet, i år har varit verksam i 101 år. En del av de föremål och bilder som donerats till och köpts in av stiftelsen under åren finns på museet men hör egentligen inte till det säger hon 

Museet behöver nu bland annat göra listor över vilka föremål som finns.Vid en eventuell överlämning av museet till en annan huvudman ska allt vara i perfekt ordning.

Stiftelsen har som sagt ett arkiv hos Riksarkivet i Vadstena och Lilliann Gilmark uppger att museet har cirka sex hyllmeter som kan levereras dit. Hon berättar också att en person därifrån har bedömt att handlingarna är av allmänt intresse och han förordade till Riksantikvarieämbetet att museet skulle få pengar för att genomföra sitt arbete.

Föreningen Svenska Spetsar får 85 000 kronor.

– Det är ett otroligt erkännande för det arbete vi gör, säger ordföranden Cecilia Hindorf.

Hon ser det också som ett erkännande av den kunskap de har. 

Pengarna går till projektet "Knypplingens verktygslåda".

– Vi ska ta fram ett vidareutbildningsmaterial i konsten att knyppla.

Cecilia Hindorf förklarar att de har ett nybörjarmaterial men väldigt lite material för de som vill vidareutbilda sig. Hon menar att det hela också handlar om att ta hand om det immateriella kulturarvet och hela den kunskap som finns i föreningen samt vidareutveckla knypplingen.

Utbildningsmaterialet blir tillgängligt för alla knypplare.             

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!