Kvinnliga pionjärer lyfts fram vid nyskrivna operan i Vadstena

Det är dags för den 39:e nyskrivna operan att sättas upp på Vadstena Gamla Teater. "Fotografen" är en berättelse om kvinnliga pionjärer under 1800-talets slut och sekelskiftets början.

"Jag vill gestalta kvinnor som banat väg för alla oss som kommer efter", säger Anna Einarsson om nya operan "Fotografen".

"Jag vill gestalta kvinnor som banat väg för alla oss som kommer efter", säger Anna Einarsson om nya operan "Fotografen".

Foto: Tina Axelsson

Vadstena2024-07-22 20:00

Sedan 1964 har Vadstena-Akademien lockat publik från hela landet och fått stor uppmärksamhet internationellt genom kombinationen av musikdramatisk historia och samtid. Scenen i Vadstena har även agerat som språngbräda i karriären för musiker som exempelvis Malena Ernman, Loa Falkman, Nina Stemme och Anne Sofie von Otter. 

Unikt för Vadstena-Akademien är att de sätter upp både äldre, ofta bortglömda operor, men också nyskrivna verk.

– Det beställs inte många nya operor i Sverige och även vid de större operahusen framförs sällan helt nyskrivna verk. Vadstena-Akademien har under många år gjort en kulturgärning i det avseendet och fungerat som en möjliggörare för både operasångare och tonsättare. Det är privilegium, säger Anna Einarsson.

undefined
"Jag vill gestalta kvinnor som banat väg för alla oss som kommer efter", säger Anna Einarsson om nya operan "Fotografen".

Det är Anna som står bakom nya den nya operan "Fotografen" som sätts upp på Vadstena Gamla Teater i sommar. Med drygt 20 års erfarenhet har hon etablerat sig både som sångerska, multi-instrumentalist och kompositör. Anna har även dubbel examen som såväl musiker som tonsättare från KMH samt de Montford University i England. 

– Jag har komponerat musik till allt från dansföreställningar och operahus till barnkörer, stråkorkestrar och storband, berättar hon.

2012 satte hon upp "Ps. Jag kommer snart hem!", som var en specialskriven musikteaterupplevelse där operaröster och elektronisk musik blandades. Operan riktade sig då till barn, "Fotografen" som sätts upp i Vadstena blir således hennes första opera som sätts upp för en vuxen publik.

– Idén kom för åtminstone fem, sex år sedan så det är många års arbete som ligger bakom. Min tanke var att skapa ett verk som lyfter fram kvinnliga pionjärer som inte är så kända och som på olika sätt har gjort skillnad för alla oss som kom efter, säger Anna.

undefined
Lotta Bagge (Frida), Karin Blom (Louise) och Lovisa Wahlund Ferm (Emma) under kameraskynket.

Berättelsen tar publiken tillbaka till 1800-talets slut, då det fanns stora hinder för kvinnor med akademiska ambitioner då vissa yrkespositioner var i lag förbehållna mannen.

– Mitt arbete började med att söka efter olika kvinnliga livsöden och jag tog kontakt med kvinnohistoriker som hjälpte mig att hitta spännande litteratur. Därefter kontaktade jag författaren och librettisten Magnus Florin och presenterade en rad olika berättelser för honom. Han blev väldigt förtjust i idén och vi båda fastnade för Emma Schenson, som är en av de första kvinnliga porträttfotograferna i Sverige, förklarar Anna.

De kom överens om att Emma Schenson skulle fungera perfekt som ett "nav" i berättelsen. Tillsammans med assistenten Herman får hon under föreställningen besök av ett antal andra kvalificerade yrkeskvinnor som söker sig till hennes ateljé för att ta sina porträtt. 

– Föreställningen är inte helt tidstrogen, alla kvinnor skulle inte kunna vara på den platsen vid den tidpunkten. Men vi har tagit oss friheten att välja ut kvinnor som satt spår i historien. Till exempel har vi Karolina Widerström som blev Sveriges första kvinnliga läkare och den första disputerade kvinnliga juristen Elsa Eschelsson, som motarbetades väldigt öppet av sina kollegor.

Berättelserna blir till en ström av öden, där publiken får följa med när kvinnorna öppnar upp och anförtror sig till varandra.

– Mycket sådant som vi tar för givet idag, som att kvinnor kan studera vid universitet eller arbeta som läkare, var inte självklart där och då. De här kvinnorna stångades mycket mot strukturerna och hittade olika lösningar som påverkar oss än idag, berättar Anna.

undefined
Viktor Rydén (Herman), Emmi Kauppinen (Elsa) och Lovisa Wahlund Ferm (Emma).

Idén till "Fotografen" utvecklades senare till en synopsis genom stöd från Bernadotteprogrammet.

– Sedan nappade Vadstena-Akademien och beställde operan som nu ligger färdig och som snart ska ha premiär, säger Anna. 

I skrivande stund pågår genrep, innan det är dags att välkomna publiken till premiären den 26 juli.

– Det låter som jag hade tänkt mig och alla jobbar nu ihärdigt för att allt ska bli så bra som möjligt. Det är något väldigt fint med att se hur verket får sitt eget liv, säger Anna.

Hittills har biljettförsäljningen gått som tåget och vill man se "Fotografen" är det hög tid att köpa biljett.

– Det finns inte så många biljetter kvar och en del föreställningar är redan slutsålda. Det känns väldigt spännande, avslutar Anna.

Regi står Patrik Sörling för, dirigent är Marie Rosenmir från Linköping. Linda Goncalves har skapat kostymdesign, mask och peruker och Kajsa-Sara Hogenlid står för ljusdesign.

undefined
Lotta Bagge (tvätterskan) och i nederkant en skymt av dirigenten Marie Rosenmir som är från Linköping.
Fotografen

Premiär 26 juli kl. 18.30

​Övriga speldatum
29 juli kl. 18.30
30 juli kl. 18.30
1 augusti kl 18.30
2 augusti kl 18.30
4 augusti kl 15.00
5 augusti kl. 18.30
7 augusti kl. 18.30
8 augusti kl 18.30
10 augusti kl 18.30

Rollista:

Emma – Lovisa Wahlund Ferm
Herman – Viktor Rydén
Frida/Tvätterskan – Lotta Bagge
Louise/Karolina – Karin Blom
Elsa/Olga – Emmi Kauppinen
Robin – Laura del Sol Oróstica

Spelplats
Vadstena gamla teater
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!