Första steget i satsningen tas genom att Statens Kulturråd beviljat ett bidrag på 500 000 kronor. Pengarna går till Region Östergötland som i samarbete med Östgötateatern/Scenkonstbolaget och Finspångs kommun ska utveckla det nya navet för nycirkus.
Projektet står på två ben: det ena är Cirkusnav Östergötland vars främs ta uppgift är att samla ihop och synliggöra allt som redan görs på cirkusområdet i länet. Det andra är Östergötlands Internationella Cirkusfestival. Målet är att allt ska vara etablerat om tre år.
– Nycirkus har funnits som konstform i Sverige i 20 år, men vi förknippar det ofta med Botkyrka och Cirkus Cirkör. Därför tycker vi att Östergötland ska kunna vara ett ställe där det kan få blomma ut, säger Maria Brusman, kulturstrateg för scenkonst på Region Östergötland.
Den första nycirkusfestivalen ska äga rum redan nästa sommar, i Finspång som redan arbetar mycket med nycirkus genom skapande skola, men sedan ska den kunna ambulera.
– Vi vill både skapa förutsättningar för att kunna se professionell cirkus och möjlighet att utöva den, säger Maria Brusman.
Hon understryker hur gränsöverskridande och tillåtande cirkus är – att både idrottsföreningar och Kulturskolan lätt kan integreras i arbetet. Och hur cirkusföreningar runt hela landet, precis som Norrköpings ungdomscirkus, arbetar aktivt med integration där asylsökande ungdomar bjuds in att träna cirkus.
En nyckelposition får Östgötateatern, som sedan flera år satsat på nycirkus, både i form av gästspel och mer långvarigt anställda cirkusartister.
Men en internationell cirkusfestival redan 2017 – det är snart?
– Ja. Men första festivalen får vara en pilotfestival. Sen bygger vi etappvis framåt. Och cirkus är per automatik internationell. Det är en större utmaning att inte ha en internationell cirkusfestival, säger Maria Brusman.
500 000 kronor räcker väl inte så långt?
– Regionen, Finspångs kommun och Scenkonstbolaget är också med och finansierar. Och så får vi vara smarta med hur vi använder pengarna.