Marika Lagercrantz till Stora Teatern

På Romanisches café träffades Berlins intellektuella, konstnärer, poeter, författare och teaterfolk. Med kabarén ”Det blå pianot” vill Marika Lagercrantz öppna ett fönster mot en brytnings­tid i Europas historia.

Foto:

Teater2018-09-26 18:30

I Café Gycklaren välkomnas vi nu drygt hundra år tillbaka i tiden. Året är 1913, staden är Berlin och platsen Romanisches café. Det är en omvälvande tid när modernismen bryter fram i konsten, industrialismen accelererar, kvinnor kämpar för rösträtt och demokratin utvecklas. Men samtidigt florerar nationalistiska strömningar – och ett krig står för dörren.

– Vi försöker återskapa stämningen och öppna ett fönster mot det som sker, säger Marika Lagercrantz.

En av de många kulturpersoner som var stammisar på det livliga caféet i Berlin var poeten, författaren, konstnären och dramatikern Else Lasker-Schüler.

– Vi kommer in i hennes liv några månader innan det första världskriget bryter ut, säger Marika Lagercrantz som själv spelar Else.

När nationalistisk propaganda fick fäste i Berlin ställde konstnärer upp på att göra krigsaffischer och många drogs med av retoriken. Den expressionistiske konstnären Franz Marc såg kriget som renande. Men Else Lasker-Schüler stod för en pacifistisk och internationalistisk linje.

– Else står upp mot kriget, men blir väldigt ensam och utsatt.

Initiativet att sätta upp kabarén kommer från Marika Lagercrantz själv. Hon är tacksam och glad över att hon fick förtroendet av teaterchefen Johan Celander – trots att varken manus eller musik fanns från början.

– Jag är så lycklig att vi får göra den här produktionen, där vi får tala om det som är viktigt. Det handlar om vår samtid, fast på mitt sätt.

– Det är mycket kärlek och sorg. Elses poesi och porträtt kännetecknas av kärleken till mänskligheten och till världen.

Pianisten och kompositören Elise Einarsdotter fick uppdraget att tonsätta Else Lasker-Schülers dikter. Hon har gett dem en tondräkt som pendlar mellan kabaretmusik, chanson, klezmer, jazz och blues.

– Elise och Else är som gjorda för varandra. Det är jättefin musik och man får sjunga med om man har lust, säger Marika.

Författaren Anita Goldman har skrivit manus till kabarén utifrån sin forskning om det kända caféet i Berlin. Men manuset har sedan bearbetats av Marika och ensemblen – Jesper Barkselius, Sven Angleflod och Richard Carlsohn.

Marika Lagercrantz har själv ett starkt förhållande till Ber lin, där hon i tre år var kulturråd och kom i kontakt med Else Lasker-Schülers poesi och litteratur.

– Else är ju så känd i Tyskland. Hon finns på frimärken och gator bär hennes namn. Nu hoppas jag att hon ska få en revival här.

”Det blå pianot” spelas i Café Gycklaren i Stora Teatern, Norrköping, 28 september–7 oktober och i Övre foajén i Stora teatern i Linköping 7–14 november 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!