Mörkare Backman fortsätter att beröra

Fredrik Backman: Björnstad

Fredrik Backman, född 1981, författardebuterade 2012 med "En man som heter Ove". Filmatiseringen av boken, med Rolf Lassgård i huvudrollen, är Sveriges Oscarsbidrag 2017.

Fredrik Backman, född 1981, författardebuterade 2012 med "En man som heter Ove". Filmatiseringen av boken, med Rolf Lassgård i huvudrollen, är Sveriges Oscarsbidrag 2017.

Foto: Linnéa Jonasson/Appendix Fotografi

Bokrecension2016-10-01 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Piratförlaget

På årets Bokmässa i Göteborg talade Katarina Wennstam om sin bok ”Flickan och skammen”. Hur unga kvinnor i dag sextrakasseras på ett kollektivt sätt och med god hjälp från sin omgivning lägger skulden och skammen på sig själv.

Detta djupa samhällsdilemma är ett av de bärande temata i Fredrik Backmans nya roman ”Björnstad”. Borta är nu de lite grova originalen som Ove och Britt-Marie. Det är ett samhälle som står i centrum, Björnstad, där ishockeyn bär upp det tynande hoppet om bygdens framtid.

I juniorlaget skördar man framgångar. Men priset är högt. De som inte matchar laget hamnar utanför och bygdens sponsorer trycker obarmhärtigt på för att säga upp den tränare som inte längre håller måttet. Peter är bygdens son som gjorde karriär i NHL men som ny flyttat hem med sin fru Mira och barnen för att vidareutveckla ishockeyn i Björnstad. Deras dotter Maya hatar hockeyn och drömmer om en framtid som musiker någon annanstans.

Det är Maya som är en av huvudpersonerna i det drama som långsamt tornar upp dig inför säsongens finalmatch. Kevin är en annan medelpunkt i boken och även i Björnstads juniorlag. Han är den som bär laget till ständiga segrar. Och så är det detta med kvinnosyn, det grova språket, fördomar och sextrakasserier som obarmhärtigt underminerar all värdighet och jämlikhet. Det ska leda till en katastrof som får hela bygden i gungning. Den unge spelaren och nysvensken Amat vars mamma städar vid hockeyrinken är en tredje portalfigur och kommer att vara betydelsefull för den goda lösningen när stunden är inne.

Fredrik Backman skriver en lite tyngre och allvarligare roman än tidigare med både spänning, starka känslor och etiska utmaningar. Han är en författare som berör mitt i det som samtidigt kantrar till klichéer och övertydligheter. Det finns en ojämnhet i berättelsen. Vissa personer blir skildrade med en yta som andas smetig hjältegloria eller generaliserat förakt, medan andra blir mer analyserade med sin komplexitet och sina motsatser.

Det finns många teman som går igen från tidigare böcker och lite annat lånat från andra författare som också skildrar den trassliga tonårstiden. Men det kan inte hjälpas. Jag blir berörd av berättelsen och hänger mig fast vid den. En uppföljare är redan på väg.

Läs mer om