Övers: Marianne Mattsson
Weyler förlag
För oss alla som läst eller sett tv-serien om Thomas Cromwell baserad på Hilary Mantels böcker ”Wolf Hall” och ”För in de döda”, är det tydligt hur politisk historia hänger samman med enskilda människor berättelser och livsöden. På samma sätt är det lika påtagligt hur individen påverkas av de samhälliga förändringar som pågår runt omkring.
Långt innan Hilary Mantel fick sitt stora genombrott med dessa böcker hade hon författat en romansvit om franska revolutionen, en process hon påbörjade bara några och tjugo år gammal. Den första delen föreligger nu i svensk översättning ”Frihet”. Inte särskilt svårt räkna ut vad de två kommande delarna har för titel.
Läsaren får här följa tre av revolutionens huvudgestalter Georges-Jacques Danton, Maximilien Robespierre och Camille Desmoulins. Från deras barndomar på landet, med fäder och mödrars förhoppningar och farhågor, till Paris och den sjudande häxkittel som föregick revolutionen. Första delen gör halt just som Bastiljen stormats. Tre unga män som ännu är ovetandes om det öde de ska bära i sina händer och som till slut ska förinta också dem själva. Tre personligheter som söker identitet, kvinnor och positioner.
Dialektiken mellan de yttre händelserna och det som mejslar ut dessa ungdomars personlighet är fascinerande. I bakgrunden finns kungen och hovet med alla intrigerande personligheter som driver en hel stat mot sin kollaps. Här finns samma ton som i böckerna om Thomas Cromwell men i en mer kaotisk atmosfär. Makten ligger här inte i en persons händer. Den rycks fram och tillbaka. Ett helt nytt sätt att läsa och förstå franska revolutionen. Jag ser fram mot de kommande två böckerna.